Vaccinatiegraad infectieziekten is op zorgelijke wijze gedaald in Rijswijk

Vaccinatiegraad infectieziekten is op zorgelijke wijze gedaald in Rijswijk

De vaccinatiegraad voor infectieziekten is enorm gedaald de afgelopen jaren, zo ook in Rijswijk. Het percentage vaccinaties die tegen ziekten zoals mazelen werken, is nu zelfs onder de kritische grens van 95% geraakt. Dit kan zorgelijke gevolgen hebben voor zowel de niet-gevaccineerden, als voor kwetsbare, wel-gevaccineerde groepen zoals ouderen. GroenLinks vindt het verontrustend en heeft hier vragen over opgesteld voor het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijswijk.

Inzet van GroenLinks
De vragen die GroenLinks heeft opgesteld aan het College gaan over de bewustwording van het probleem omtrent de lage vaccinatiegraad. Ook is de partij benieuwd naar in hoeverre er wordt opgetreden tegen het probleem, en welke stappen hiervoor gezet kunnen worden. Tot slot willen ze krachten samenbundelen met andere wijken en gemeenten, die kampen met dezelfde risico’s, aangezien het een landelijk probleem aan het worden is.
Waarom zo gevaarlijk?
Als de vaccinatiegrens een kritisch punt heeft bereikt, voor mazelen ligt die grens op 95%, is de kans op een uitbraak erg groot. Op dit moment is de vaccinatiegraad in Rijswijk al gedaald naar onder deze grens van 95%. Zeker in dichtbevolkte wijken is de kans op besmetting hierdoor gevaarlijk hoog. Zeker niet-gevaccineerde kinderen en wel-gevaccineerde risicogroepen lopen een grote kans op besmetting en dit kan nare gevolgen hebben.
Initiatief nemen
In Den Haag, waar de vaccinatiegraad ook is afgenomen, heeft de gemeente aangekondigd dat ze verschillende initiatieven zullen nemen. Hieronder valt onder andere het openen van extra vaccinatielocaties voor kinderen, die dichtbij de bewoners zullen zijn. Maarten van ’t Eind, raadslid van GroenLinks, zegt er het volgende over: “Misschien is dit voor Rijswijk ook een optie, als het nodig blijkt te zijn. Ook denken wij dat heldere communicatie en voorlichting altijd goed is als het aankomt op verhogen van de vaccinatiegraad. Sommige inwoners twijfelen over vaccinatie; juist dan is het belangrijk om in gesprek te gaan met deze inwoners.”