Het bekende Rijswijkse zwanenpaar heeft weer een nest aan Rembrandtkade

Het bekende Rijswijkse zwanenpaar heeft weer een nest aan Rembrandtkade

Op de oever van de Rembrandtkade in Oud Rijswijk heeft het bekende zwanenpaar zich weer genesteld. Op vrijdag 22 maart is de gemeente druk bezig geweest met het plaatsen van hekken op de oever.

Het zwanenmeer
De bewoners van de Rembrandtkade leefden vorig jaar ruim een maand mee met het zwanenpaar. Toen werd het paar ouders van maar liefst 6 kuikens. Uiteindelijk is de familie met drie jongen vertrokken naar een ruimer water, maar helaas heeft één van de jongen het niet overleefd.

Wel keerde de familie eind vorig jaar terug naar de Rembrandtkade met een volgroeid jong en mogelijk maakt deze nu  al deel uit van een groep jonge zwanen. Het vrouwtje heeft nu al weer voor de derde keer in Rijswijk gezorgd voor een nest. Over de zwanen is veel informatie bekend, omdat veel vrijwilligers de zwanen in de regio ringen en in de gaten houden. Ze houden de zwanen met een verrekijker in de gaten en lezen zo de nummers op de ringen om de poot.

Geen brood voeren
Het duurt ongeveer 38 dagen voordat de eieren uitkomen, en gedurende deze periode broedt het vrouwtje op het nest. Tijdens deze periode is ze zeer beschermend. Om nieuwsgierige wandelaars en honden op afstand te houden is een deel van de oever voor de zwanen door de gemeente afgezet. Het nest zit relatief dicht tegen de autoweg aan.

Ook is er het advies gegeven om de zwanen met rust te laten. En als de jongen zijn geboren, blijf dan weg bij de zwanen, want in die periode kunnen de ouders heel fel zijn. En ook vooral geen eten geven zoals brood. Dat is slecht voor de zwanen, daar raakt hun darm verstopt van.