[VIDEO] Oud-leerlingen van het Gymnasium Novum creëren aerodynamische racewagen

[VIDEO] Oud-leerlingen van het Gymnasium Novum creëren aerodynamische racewagen

Twee oud-leerlingen van het Gymnasium Novum, Daan Schramade en Mark Tabaksblat, zijn onderdeel van het Brunel Solar Team. Met dit team, wat al decennialang actief is, doen ze elk jaar mee aan een race. Hierbij is het de bedoeling om in acht dagen, zo veel mogelijk kilometers af te leggen met de zelfgebouwde, milieuvriendelijke auto. Donderdag 28 maart hebben Schramade en Tabaksblat de auto tentoongesteld aan leerlingen van het Novum.

De onthulling
Schramade en Tabaksblat hadden een presentatie opgesteld waarin ruim de tijd was om vragen te stellen door de leerlingen. Hieruit bleek dat het enthousiasme van zowel de leerlingen als de engineers kwam. Buiten op het schoolplein werd de auto tentoongesteld. Niemand mocht in de buurt van de auto komen, omdat deze erg fragiel is. Zo zou er met de aanraking van een vinger al schade aan het voertuig toegebracht kunnen worden.

 Zuid-Afrikaanse race
Jaarlijks doet het team, het Brunel Solar Team, mee met races die om het jaar in Zuid-Afrika en Australië gegeven worden. Dit jaar wordt het voertuig klaargestoomd voor een race in Zuid-Afrika. De missie is om 400.000 kilometer af te leggen in acht dagen, met de aerodynamische racewagen die het team gebouwd heeft. Uiteindelijk is het de opdracht om als team de meeste kilometers af te leggen in acht dagen ten opzichte van andere teams.

Allerlei risico’s
Omdat het milieu achteruit gaat, is het idee om op zonne-energie te rijden ontstaan. In de toekomst hoopt het team dat deze ontwikkeling wordt toegepast op allerlei voertuigen. Maar op dit moment is het belangrijk om te focussen op hun project. Deze moet uiteraard keer op keer getest worden en er loopt altijd een risico dat een onderdeel kapot kan gaan. Daarom moet er, voor de race begint, rekening gehouden worden met alle potentiële bedreigingen. Mark Tabaksblat is ervan overtuigd dat ze kans maken om aan de top te eindigen.