Een ‘facelift’ voor de eeuwenoude molen De Vlieger

Een ‘facelift’ voor de eeuwenoude molen De Vlieger

De eeuwenoude molen De Vlieger in Voorburg krijgt momenteel een opknapbeurt. Een rietdekker is bezig met het vervangen van het riet op de kap, en in de zomer zullen vier van de acht velden van het molenhuis vernieuwd worden. Na meer dan vijftig jaar is dit broodnodig.

Onderhoud aan de molen
Nadat het oude riet is verwijderd, krijgt de molenmaker de kans om waar nodig onderhoud en kleine reparaties aan de molen uit te voeren, volgens advies van de Monumentenwacht. Deze organisatie inspecteert de molen regelmatig en benoemt in een rapport welke zaken op korte of langere termijn aandacht vereisen. Hoewel molen De Vlieger volgens de Monumentenwacht in goede staat verkeert, is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren om dit zo blijven te houden.

Eerder dit jaar heeft de molenmaker delen van de vierhonderd jaar oude balken gerepareerd, de vang (rem) opnieuw afgesteld en  gesmeerd. Na deze werkzaamheden draaide de molen weer soepel. De gemeente Leidschendam-Voorburg, eigenaar van de molen, heeft de opdracht voor dit onderhoud gegeven.

Het molenseizoen
Hoewel het molenseizoen van start is gegaan, zal De Vlieger enkele weken op woensdag- en zaterdagmiddag gesloten zijn vanwege lopende werkzaamheden. Geplande schoolbezoeken zullen wel gewoon doorgaan. Bovendien zal de molen op zaterdag 13 april open zijn voor de Erfgoeddag, daarbij blijft de kapzolder gesloten. Daarentegen biedt dit een uitstekende gelegenheid om van buitenaf het vakwerk van de rietdekker te bewonderen.