Kinderen adopteren monumenten ter herdenking van oorlogsverleden

Kinderen adopteren monumenten ter herdenking van oorlogsverleden

In Rijswijk vinden elk jaar belangrijke herdenkingen plaats om de geschiedenis levend te houden. Wat opvalt, is dat ook kinderen hierbij worden betrokken. Verschillende basisscholen in Rijswijk doen mee aan het ‘Adopteer een Monument’ project. Dit jaar organiseren de groepen 8 van de Godfried Bomansschool en de groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma herdenkingen bij monumenten of oorlogsgraven die ze hebben geadopteerd.

Beleef lokale geschiedenis
Het ‘Adopteer een Monument’ project begon al in 1985 en laat kinderen de lokale geschiedenis beleven door ze het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt te laten ontdekken. Ze leren waarom herdenken belangrijk is en waarom het essentieel is om oorlogsverhalen door te geven. Door zelf een herdenking te organiseren bij ‘hun’ monument of oorlogsgraf, worden kinderen actief betrokken bij de geschiedenis van hun eigen omgeving.

Herdenking
Op woensdag 17 april om 11:00 uur vindt de herdenking van de groepen 8 van de Godfried Bomansschool plaats bij het oorlogsgraf op de Oude Begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan. Dit graf herbergt 29 oorlogsslachtoffers. Leerlingen hebben een belangrijke rol bij de organisatie van deze herdenking en burgemeester Huri Sahin zal ook aanwezig zijn om te spreken.

Gedichten
Op woensdag 24 april om 11:00 uur organiseren de groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma een herdenking bij het monument in Park Hofrust (Laan Hofrust 4). De school heeft al 39 jaar een band met dit monument. Tijdens de herdenking zullen leerlingen een krans leggen en gedichten voordragen. Burgemeester Sahin zal ook hier aanwezig zijn om te spreken.