Zoveel jongeren in Rijswijk krijgen de dienstplichtbrief op de mat

Zoveel jongeren in Rijswijk krijgen de dienstplichtbrief op de mat

De dienstplichtbrief valt deze week bij alle 17-jarigen op de mat, waaronder 266 meiden en 254 jongens in Rijswijk, zo blijkt uit recente CBS-cijfers. Deze brief heeft als doel om jongeren bewust te maken dat ze opgeroepen kunnen worden in tijden van oorlog, mits ze door de keuring komen. Daarnaast informeert de brief hen over het concept van het ‘dienjaar’, waarin zij de mogelijkheid hebben om een jaar lang als volwaardig militair mee te draaien, inclusief training en salaris.

Dienjaar
Vorig jaar kozen 221 mensen in heel Nederland ervoor om zo’n ‘dienjaar’ te vervullen. Ondanks deze mogelijkheid ligt het aantal dienstplichtbrieven in Rijswijk lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk op 0,90 procent van alle inwoners. Het is een interessant gegeven dat er deze week evenveel meiden als jongens deze brief ontvangen, wat aantoont dat de dienstplicht niet langer een exclusief mannelijke aangelegenheid is.

Te veel werk
Sinds 1 mei 1997 hebben we in Nederland geen opkomstplicht meer voor de dienstplicht. Dat betekent dat Defensie geen nieuwe mensen meer oproept, omdat het gewoon te veel werk zou zijn. Er zijn niet genoeg kazernes, leraren of spullen om iedereen op te leiden.