Leerlingen van Montessorischool Parkrijk genieten van Buitenlesdag in het Tiny Forest

Leerlingen van Montessorischool Parkrijk genieten van Buitenlesdag in het Tiny Forest

Op dinsdag 9 april 2024 vierde Nederland de Nationale Buitenlesdag, waarbij scholen door het hele land de klaslokalen inruilden voor lessen in de frisse buitenlucht. Ook Montessorischool Parkrijk in Rijswijk deed mee aan dit initiatief. Onder begeleiding van wethouder Mark Wit (groen en openbare ruimte) gingen de leerlingen aan de slag met taal en rekenen in het pas aangelegde Tiny Forest in RijswijkBuiten.

“Die meneer heeft ons goed geholpen”
De enthousiaste leerlingen genoten duidelijk van de buitenlesdag. Pranish uit groep 7 legde tussen het rennen door uit dat hij het rekenen in de buitenlucht vooral erg leuk vond: “We moeten eerst rennen naar de vragen en dan het antwoord terugbrengen naar de juf. Het voelt niet echt als rekenen, maar het is vooral erg leuk!”

Ook Isa en Erva uit groep 6 deelden hun plezier. De wethouder hielp in hun groepje mee en dat werd gewaardeerd: “Er zaten echt moeilijke vragen tussen. Gelukkig heeft die meneer ons goed geholpen.”

Tiny Forest
Het Tiny Forest in RijswijkBuiten, aangelegd in samenwerking met IVN Natuureducatie en Montessorischool Parkrijk, biedt niet alleen een groene oase, maar ook een verzamelplek met zitgelegenheid. Het Tiny Forest is een verrijking voor de buurt en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.

Buitenles heeft positieve invloed
Volgens IVN Natuureducatie bevordert buitenles de intrinsieke motivatie van leerlingen en ondersteunt frisse lucht de aandacht en prestaties van kinderen. Vandana Lange, docent op Montessorischool Parkrijk, vertelde dat de leerlingen regelmatig naar buiten gaan om les te krijgen in het Tiny Forest. Ze zijn dan vooral bezig met elkaar, werken op een andere manier samen en hebben er veel plezier in.

“Het is vooral ook erg leuk”
Anneloes van de Graaff, directrice van Montessorischool Parkrijk, benadrukte het belang van groen op schoolpleinen en de positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Wethouder Mark Wit kon zich daar in vinden: “Groen in de wijk is belangrijk. Het versterkt de biodiversiteit, maakt onze lucht schoner en zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen. Een groen schoolplein, of zoals hier een Tiny Forest om de hoek van de school, heeft naast de positieve effecten op de klimaatbestendigheid en biodiversiteit van de omgeving ook positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Met meer beweging en spelelementen kunnen leerlingen cognitief beter presteren. En het is zo te zien vooral ook erg leuk.”

Het enthousiasme van de leerlingen sprak boekdelen toen de wethouder vroeg of ze buitenles leuk vonden: een luide “JA!” was het antwoord.