Kransen herdenking 4 mei worden in de avond weggehaald om vernieling te voorkomen

Kransen herdenking 4 mei worden in de avond weggehaald om vernieling te voorkomen

We hebben het allemaal nog op ons netvlies. De vernielde kransen bij het oorlogsmonument voor de Gevallenen aan Laan Hofrust op 5 mei 2023. Ook dit jaar zal er een herdenking gehouden worden op 4 mei waarbij kransen gelegd worden bij het oorlogsmonument die vervolgens tot 10 mei blijven liggen.

Burgerinitiatief voor bewaking kransen
Rijswijker Marc Weterings laat aan onze redactie weten dat hij een burgerinitiatief op gaat zetten om een paar dagen lang met een groep vrijwilligers te gaan waken bij de kransen om te voorkomen dat ze vernield kunnen worden. De gemeente Rijswijk heeft echter besloten dat de kransen dit jaar in de avond vanaf 21:00 zullen worden weggehaald om te voorkomen dat er opnieuw vernielingen plaats kunnen vinden.

Begrijpelijk maar met onbegrip
Weterings: “Ik vind het onacceptabel dat mensen zo met onze cultuur en tradities omgaan. Daarbij is enig respect op zijn plaats voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Je blijft gewoon met je poten van die kransen af.” Weterings begrijpt de keuze van de gemeente wel om de kransen weg te halen in de nacht zodat de rust bewaard blijft en herhaling op vernieling wordt voorkomen.

Reactie van de gemeente
Namens de gemeente laat een woordvoerder weten: “Na de Dodenherdenking in 2023 zijn de bloemen en kransen die bij het monument in Park Hofrust waren gelegd vernield. Om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt, heeft de gemeente in overleg met de politie extra maatregelen getroffen. De maatregelen bestaan uit het inzetten van extra politiecapaciteit en handhaving. Daarnaast worden de bloemen en kransen die bij het monument worden gelegd dagelijks om 21.00 uur weggehaald en de volgende dag om 09.00 uur weer neergelegd. Met deze extra maatregelen hoopt en verwacht de gemeente een waardige Dodenherdenking te kunnen organiseren zonder verstoringen. Het burgerinitiatief om in de uren dat de bloemen en kransen er staan met vrijwilligers te willen waken is een mooi gebaar.”

Wake voor de kransen
Weterings vindt dat de kransen overdag ook bewaakt moeten worden en zal daarom op de momenten dat de kransen bij het oorlogsmonument liggen zorgen voor bewaking. “Er hebben zich al verschillende vrijwilligers gemeld die zich hiervoor willen inzetten. Op deze manier kan het echt een lokaal initiatief worden waar bewoners zich inzetten voor de veiligheid van de kransen.