Inspectie eist stopzetting wijkverpleging van drie Rijswijkse stichtingen vanwege ernstige zorgen

Inspectie eist stopzetting wijkverpleging van drie Rijswijkse stichtingen vanwege ernstige zorgen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eist dat drie stichtingen in Rijswijk hun wijkverpleging vanaf 19 april staken vanwege ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Zestig cliënten moeten op een andere plek ondergebracht worden.

Staken tot inspectie weer groen licht geeft
Volgens de IGJ gaat het om Stichting Health Care, Stichting Noord Zorgverlening, en Stichting Nederlandse Zorg Centrum. De stichtingen moeten hun werkzaamheden staken totdat de inspectie vastgesteld heeft dat de kwaliteit en veiligheidseisen weer op orde zijn. De drie stichtingen zijn aparte organisaties, maar de mensen die deze organisaties leiden hebben wel onderlinge verbintenissen met elkaar.

Diep geschokt
Alice Prenger is raadslid voor de politieke partij Beter voor Rijswijk, maar in het dagelijks leven ook verpleegkundige in de wijk. “Ik maak me ernstige zorgen en heb officiele vragen gesteld aan het college naar aanleiding van dit bericht. Ik ben diep geschokt dat dit soort wantoestanden ook in onze gemeente plaatsvinden. De stichting Nederlandse Zorgcentrum voldeed aan geen enkele normwaarde waar de inspectie naar keek. Daardoor zijn de risico’s voor de veiligheid van de cliënten in gevaar gekomen. Ik heb recent al vragen gesteld over de Persoonlijk gebonden budgetten (PGB) en dat dit soort stichtingen die als paddestoelen uit de grond schieten. Ik hoop dat de ongeveer zestig mensen snel adequate zorgverlening krijgen.”

Weigering om mee te werken aan inspectie
Van Stichting Health Care is ook bekend dat ze niet meewerkten aan het toezicht van de inspectie. Pas na vaak aandringen en zelfs een last onder dwangsom stuurde Stichting Health Care informatie over de zorg, maar nog steeds niet volledig. De stichtingen waren zaterdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Onduidelijkheid over bevoegdheid
De inspectie benadrukt dat er in alle gevallen sprake is van onduidelijkheid over de bevoegdheden en bekwaamheden van medewerkers, evenals gebreken in de dossiervorming en medicijnregistratie. Daarnaast hebben cliënten van de betreffende stichtingen geklaagd over verminderde zorg.

Ernstige zorgen
De IGJ uit “ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg” die door deze stichtingen wordt geboden. Geen van hen voldoet aan de diverse normen waarop ze werden beoordeeld.