Gezamenlijk stilstaan bij de overledenen tijdens Dodenherdenking in Rijswijk

Gezamenlijk stilstaan bij de overledenen tijdens Dodenherdenking in Rijswijk

Het programma voor de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei in Rijswijk is bekendgemaakt. Zowel bij de Oude Kerk aan de Herenstraat 62B en bij het Monument voor de Gevallenen aan Laan Hofrust wordt dit jaar herdacht. Iedereen is hierbij welkom.

Sprekers en muziek
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk zal Jilt Sietsma, een inwoner van Rijswijk, een toespraak houden met als titel: “Waar de rechtspraak faalt…”. Hij deelt zijn persoonlijke verhaal over het Oranjehotel en het rechtssysteem van de nazi’s. Babette Zwinkels zal voor muzikale begeleiding zorgen, en de Kinderrechtenambassadeurs zullen zelfgeschreven gedichten voordragen.

Het programma
Om 18.45 uur zal de Oude Kerk opengaan. Uiteindelijk zal op 19.15 de herdenkingsbijeenkomst van start gaan. Een halfuur na de bijeenkomst begint de stille tocht van de Oude Kerk naar het Monument voor de Gevallenen. Aangekomen bij het monument zal er een welkomstwoord worden gehouden door de ceremoniemeester. De scouts van Scouting Dorus Rijkers staan bij de vlag. Twee minuten voor acht wordt het taptoe-signaal gegeven door de trompettist van Forum Hadriani. En uiteraard, om 20.00 uur, houdt heel Nederland twee minuten stilte om de omgekomenen in de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Kransen leggen
Na de twee minuten stilte wordt het hoornsignaal gegeven wat gevolgd wordt door het eerste couplet van het Wilhelmus. Meteen daarna zal burgermeester Huri Sahin een krans leggen en een toespraak houden. Het kransleggen zal dan vervolgd worden door een aansluitend defilé van de aanwezigen. Het is mogelijk om namens een organisatie een krans of bloemen neer te leggen. Dit kunt u per mail doorgeven aan Tineke Trompert en Emma Boeringa via kabinetszaken@rijswijk.

Bevrijdingsdag
Op zondag 5 mei wordt in heel Nederland Bevrijdingsdag gevierd. Dit jaar is er in Rijswijk voor het eerst een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd. Het doel hierbij is om in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid, aan de hand van gesprekskaartjes. Zo ontstaat er een bijzondere ontmoeting aan de eettafel onder het genot van een heerlijke maaltijd, waarvan de Vrijheidssoep een vast onderdeel is.