[VIDEO] Leerlingen van Godfried Bomansschool herdenken samen bij Grafmonument Oud-Rijswijk

[VIDEO] Leerlingen van Godfried Bomansschool herdenken samen bij Grafmonument Oud-Rijswijk

Op woensdag 17 april, kwamen de leerlingen van groep 7 en 8 van de Godfried Bomansschool samen bij het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken.

Adopteer een monument
Burgemeester Huri Sahin was samen met de leerlingen aanwezig op de Oude Begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan in het kader van het project ‘Adopteer een Monument’. De Godfried Bomansschool heeft namelijk het oorlogsmonument geadopteerd en ieder jaar herdenken de leerlingen hier de slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Burgemeester Huri Sahin hield tijdens de herdenking een toespraak, waarin zij onder meer sprak over het belang van het blijven herdenken. Er werden gedichten die geschreven waren door de leerlingen voorgelezen en er werden bloemen neergelegd.

Grafmonument Oud-Rijswijk
Het grafmonument in Oud-Rijswijk herinnert aan 29 slachtoffers van oorlogsgeweld. Het is een vierkant pleintje met een gemetselde zuil van rode baksteen en een betonnen kruis. Voor de zuil staat een lage muur met 8 gedenkstenen en voor het monument staan twee bloembakken en een bankje.

Het verschil met het oorlogsmonument in Park Hofrust en het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats is, dat het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats een een grafmonument is. Dat houdt in dat hier 29 oorlogsslachtoffers begraven liggen. Zowel van de slag van Ypenburg, als de gefusilleerde bij ’t Haantje. Het oorlogsmonument in Park Hofrust is een algemeen monument voor de gevallenen. En is ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Meneer Adriaan Stolk
De 92-jarige Koude Oorlogsveteraan, Adriaan Stolk, was ook aanwezig bij de herdenking en vond het heel mooi om te zien dat de leerlingen hier bij aanwezig waren: “Deze kinderen hebben nu de leeftijd die ik in de oorlog had. Toen de oorlog afgelopen was zat ik eigenlijk in de eerste klas van de middelbare school, maar in de oorlog hadden wij praktisch geen school. Ik heb meer gezworven dan op school gezeten. Deze kinderen hebben natuurlijk hele andere gedachten over de oorlog, dan dat wij als kinderen hadden meegemaakt.”

 

De groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma hebben het monument in Park Hofrust geadopteerd. Zij organiseren op woensdag 24 april om 11.00 uur een herdenking.