Burgemeester Sahin weigert melding voor Eritrees bevrijdingsfeest

Burgemeester Sahin weigert melding voor Eritrees bevrijdingsfeest

Burgemeester Huri Sahin heeft een melding voor een Eritrees bevrijdingsfeest geweigerd, dat gepland stond om plaats te vinden in Event Plaza. De exploitant van het zalencentrum, H.T.C. Horeca BV, had aangegeven dat de Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) op 25 mei 2024 een dergelijk feest wilde organiseren voor ongeveer 700 tot 900 personen. De weigering van de melding betekent dat het feest geen doorgang kan vinden.

“Het veiligheidsrisico is levensgroot”
De beslissing van burgemeester Sahin komt voort uit recente ervaringen met ongeregeldheden rondom soortgelijke evenementen, zoals het Eritrese bevrijdingsfeest vorig jaar mei. “We weten helaas uit ervaring dat het veiligheidsrisico levensgroot is”, aldus Sahin. “Ook de recente rellen in februari bij zalencentrum Opera in Den Haag tonen dat aan. Beide keren is geweld gebruikt en zijn gewonden gevallen.”

Die uitspraak dat veiligheidsrisico levensgroot is lijkt terecht. In mei van 2023 ging het namelijk helemaal mis bij een Eritrees feest: Een grote groep Eritreeërs gingen met elkaar op de vuist. Er werd gevochten met steekwapens en knuppels. Ook raakten er meerdere mensen gewond.

Geen zelfreflectie volgens Sahin
De organisator FEN verwacht dat de dreiging dit jaar aanzienlijk minder zal zijn dan vorig jaar. Volgens de burgemeester ontbreekt het bij de organisatie aan zelfreflectie en besef van de ernst van de situatie als men denkt dat een dergelijk bevrijdingsfeest met een eenvoudige melding kan worden afgedaan. Sahin is van mening dat door de onderlinge spanningen binnen de Eritrese gemeenschap, een dergelijk feest grote gevolgen heeft voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente Rijswijk.

Geen evenementen met hoog risico
De inhoud van de melding bood de burgemeester, mede door contact met de politie, voldoende redenen om de melding niet te accepteren: “Na de ernstige verstoringen van de openbare orde en veiligheid vorig jaar mei heb ik gezegd dat ik er alles aan zou doen binnen mijn bevoegdheden om herhaling te voorkomen. Mijn woorden zijn onverminderd van kracht. Evenementen met zo’n hoog risicoprofiel en daardoor een grote kans op ongeregeldheden horen niet thuis in een drukke omgeving als Rijswijk”, aldus burgemeester Sahin.