Stolpersteine ter herdenking van Joodse slachtoffers geplaatst

Stolpersteine ter herdenking van Joodse slachtoffers geplaatst

Vijf nieuwe Stolpersteine zijn afgelopen dinsdag, 23 april, in de gemeente Pijnacker-Nootdorp geplaatst ter herdenking van Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste persoonlijk de eerste steen, in aanwezigheid van nabestaanden, burgemeester Björn Lugthart, Hanneke van de Gevel en de werkgroep van de Raad van Kerken.

Laatste woonadres
Stolpersteine, kleine messing stenen van 10 bij 10 centimeter, worden sinds 1992 gemaakt door Gunter Demnig. Elke steen draagt de naam van een slachtoffer, samen met geboortejaar, plaats en datum van arrestatie of deportatie door de nazi’s, en de plaats en datum van overlijden. Ze worden in het trottoir voor het laatste woonadres van het slachtoffer geplaatst.

Een nieuwe werkgroep
In Pijnacker heeft de Raad van Kerken recentelijk een werkgroep opgericht met als doel deze gedenkstenen ook daar te plaatsen, met de steun van de gemeente. Burgemeester Björn Lugthart benadrukt het belang van het herinneren van de geschiedenis: “Door deze Stolpersteine te plaatsen, houden we de herinnering aan de oorlog levend.”

Locaties
De locaties van de nieuw geplaatste stenen zijn:

  • Hana Lipszyc-Bialer, Kerkweg 34
  • Heijman Moses, Zuiderstraat 17
  • Hedwig Moses-Andriesse, Zuiderstraat 17
  • Jacob Sanders, Julianalaan 17
  • Salomon van der Veen, Emmapark 60