Event Plaza verzet zich tegen verbod op Eritrees bevrijdingsfeest

Event Plaza verzet zich tegen verbod op Eritrees bevrijdingsfeest

De eigenaar van het Event Plaza in Rijswijk is het niet eens met het verbod op de viering van het Eritrees bevrijdingsfeest op 25 mei in het evenementencentrum. Burgemeester Huri Sahin besloot afgelopen dinsdag geen toestemming te verlenen voor het feest. Volgens de eigenaar gaat het om een besloten feest en heeft de burgemeester er dus niets over te zeggen.

Veiligheidsrisico te groot
De reden voor het verbod zijn de ongeregeldheden bij voorgaande feesten. Er werd bij een soortgelijk feest in 2023 onder andere gevochten met knuppels en messen. Ook de recente rellen van Eritreeërs in Den Haag werden als reden gegeven: “We weten helaas uit ervaring dat het veiligheidsrisico levensgroot is. Ook de recente rellen in februari bij zalencentrum Opera in Den Haag tonen dat aan. Beide keren is geweld gebruikt en zijn gewonden gevallen”, aldus Sahin afgelopen dinsdag.

Beschermd door de wet
H.T.C. Horeca B.V., de uitbater van zalencentrum Event Plaza in Rijswijk, is het hier niet mee eens. Een advocaat van het bedrijf schrijft in een brief naar de burgemeester het volgende: “De viering is geen evenement waarvoor een vergunning is vereist, maar een samenkomst die beschermd wordt door Wet Openbare Manifestatie”, valt te lezen in het Algemeen Dagblad.

Minder dreiging
De organisator van de feest, de Federatie van Eritrese Gemeenschappen in Nederland (FEN), verwacht dat er veel minder dreiging aanwezig zal zijn dan voorgaande feesten. De burgemeester stelde bij het verbod dat het bij de organisatie ontbreekt aan zelfreflectie en besef van de ernst van de situatie.

Veiligheid
Het Eritrese bevrijdingsfeest werd al aangemeld bij de gemeente. Niet om goedkeuring te krijgen, maar voor de veiligheid van de bezoekers, zo staat in een eerdere brief aan de burgemeester. De FEN wilde de burgemeester tijd geven om eventueel maatregelen te treffen. Er bestaat namelijk een kans dat Eritrese tegenstanders gaan proberen de viering te verstoren.

Naar de rechter?
Volgens Omroep West geeft het evenementencentrum aan snel om de tafel te willen met Sahin om afspraken te maken over het feest. Als beide partijen er niet uit komen zal de rechter uitsluitsel moeten geven.

Een woordvoerder herhaalt het standpunt van de gemeente dat het om een feest met een erg hoog veiligheidsrisico gaat. Verder kan hij nu nog niet inhoudelijk reageren.