Partij voor de Dieren vraagt opheldering na noodlottig ongeval met mannetjeszwaan

Partij voor de Dieren vraagt opheldering na noodlottig ongeval met mannetjeszwaan

Een tragisch voorval waarbij een mannetjeszwaan om het leven is gekomen heeft geleid tot commotie bij de Partij voor de Dieren. De partij heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De zwaan werd doodgereden op het Oosteinde in Nootdorp, terwijl het vrouwtje op dat moment op het nest zat te broeden met maar liefst negen eieren.

Verbijsterde inwoners
De gehele buurt staat versteld dat dit heeft kunnen gebeuren. “We moeten beter zorgen voor de vrij levende dieren in onze gemeente. Dit had voorkomen kunnen worden!” aldus Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. Voorafgaand aan dit incident hadden bewoners al contact opgenomen met de gemeente over de veiligheid van de zwanen in het gebied. Echter, volgens hen zijn er geen acties ondernomen door de gemeente, ondanks hun bezorgdheid.

Betere bescherming
De Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp is verbaasd over het feit dat er geen hekken rondom het nest zijn geplaatst, terwijl het zich bevindt naast een drukke weg. Zeker omdat meerdere bewoners al een oproep hadden gedaan tot deze hekken. “In dergelijke situaties moeten broedende zwanen en hun partners beter beschermd worden,” aldus Carla van Viegen.

Verduidelijking
Het college wordt verzocht om duidelijkheid te verschaffen over waarom er geen hekken zijn geplaatst rondom het nest, ondanks het feit dat de gemeente dit vaak doet bij situaties die als (verkeers)gevaarlijk worden beschouwd. Daarnaast wil de Partij voor de Dieren weten welke lessen het college trekt uit deze gebeurtenis.