De jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie

De jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie

Op vrijdag 10 mei vond de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie plaats. Bij het monument aan het ILSY-plantsoen werden de gevechten rond Den Haag en op vliegveld Ypenburg van 10 mei 1940 herdacht. Tijdens deze herdenking legden locoburgemeester Mark Wit en veteraan Adriaan van Stolk namens de gemeente Rijswijk een krans bij het monument.

De Slag om de Residentie
Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger ’s nachts Nederland aan. Ze dropten parachutisten en luchtlandingstroepen bij de vliegvelden rond Den Haag: Ypenburg, toen op Rijswijks grondgebied, Valkenburg en Ockenburg. De Duitsers dachten zo snel Den Haag te kunnen veroveren en de koninklijke familie, het kabinet en de legerleiding gevangen te nemen.

De Slag om Ypenburg
De Nederlandse soldaten die al een tijdje op voormalig vliegveld Ypenburg waren gevestigd, vochten hard terug. Ze schoten vliegtuigen kapot en met versterking van alle kanten slaagden ze erin het vliegveld te heroveren. Helaas duurde deze overwinning niet lang vanwege de successen die de Duitsers behaalden op andere belangrijke plekken in Nederland.

Bij de Slag om Ypenburg verloren 95 Nederlandse militairen hun leven. Sommigen van hen liggen begraven bij het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats in Rijswijk. Elk jaar wordt hier een herdenking gehouden als onderdeel van Adopteer een Monument.

De herdenking
Elk jaar herdenken we de Slag om Ypenburg bij het monument aan het ILSY-plantsoen. Daar zijn belangrijke mensen aanwezig, zoals de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Commandant der Strijdkrachten en de burgemeesters van de gemeenten waar de gevechten plaatsvonden.

Locoburgemeester Mark Wit was er namens de gemeente Rijswijk. Samen met veteraan Adriaan van Stolk legde hij een krans neer tijdens deze herdenking.