800 leerlingen leggen fietsexamen af in Leidschendam-Voorburg

800 leerlingen leggen fietsexamen af in Leidschendam-Voorburg

In totaal nemen 800 leerlingen uit groep 7 van 20 basisscholen in Leidschendam-Voorburg op 13, 14 en 15 mei deel aan het Praktisch Verkeersexamen. Dit examen is bedoeld om te testen of de leerlingen de verkeersregels, die ze op school hebben geleerd, ook in de praktijk kunnen toepassen. Naast het toepassen van verkeerskennis, leren de kinderen ook hoe belangrijk het is om hun aandacht bij het verkeer te houden en zich niet te laten afleiden, bijvoorbeeld door hun mobiele telefoon.

Voorbereiding
Voordat de leerlingen aan het examen mogen beginnen, wordt eerst hun fiets gekeurd om te zorgen dat deze veilig en in goede staat is. Vervolgens moeten de kinderen tijdens een ‘beheersproef’ laten zien dat ze klaar zijn voor het examen.

Verschillende routes
Tijdens het examen leggen de leerlingen een fietstocht af door de omgeving van de gemeente. Er zijn twee verschillende routes uitgezet. Het verkeersexamen start op maandag vanaf het bordes van het Raadhuis in Leidschendam. Op dinsdag en woensdag beginnen de leerlingen hun examen in Voorburg. Langs de route zijn zes controleposten ingericht waar het verkeersgedrag van de kinderen nauwkeurig wordt beoordeeld.

Binnen vijf dagen na het examen ontvangen de leerlingen hun uitslag en wordt bekend of ze geslaagd zijn