Burgemeester verbiedt Eritrees feest definitief, organisatie stapt naar de rechter

Burgemeester verbiedt Eritrees feest definitief, organisatie stapt naar de rechter

Burgemeester Huri Sahin verbiedt het Eritrees bevrijdingsfeest dat gepland stond op 25 mei. Zij vindt het risico op nieuwe ongeregeldheden te groot nadat onder andere in 2023 massale rellen uitbraken bij een soortgelijk feest. De organisator laat het er echter niet bij zitten en stapt naar de rechter.

“Irreëel veiligheidsrisico”
“De burgemeester blijft bij haar standpunt dat de melding van de exploitant van Event Plaza uitgaat van een irreëel veiligheidsrisico. Een Eritrees bevrijdingsfeest met 700 tot 900 bezoekers brengt een groot veiligheidsrisico met zich mee. Het risico op verstoringen van de openbare orde wordt zeer hoog geacht. Dat blijkt ook uit eerdere gebeurtenissen in Rijswijk, de hevige rellen in Den Haag en uit adviezen van de politie”, valt te lezen in een verklaring van haar woordvoerder

Geen vergunning aangevraagd
Op 23 april werd het feest al verboden door de burgemeester. De eigenaar van het Event Plaza stelde toen dat het gaat om een besloten feest, en dat de burgemeester er dus niks tegen in te brengen zou hebben. Echter is dit volgens een woordvoerder van de burgemeester niet correct: “Volgens de gestelde voorwaarden in de exploitatievergunning van Event Plaza en volgens de Algemene Plaatselijke Verordening moet voor een feest als dit een evenementenvergunning worden aangevraagd. Om dit goed te kunnen voorbereiden, geldt hiervoor een aanvraagtermijn van 12 weken. De exploitant heeft geen evenementenvergunning aangevraagd. Daarmee kan het feest op 25 mei geen doorgang vinden.”

Minder dreiging
De organisator Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) verwacht dat de dreiging dit jaar aanzienlijk minder zal zijn dan vorig jaar. Sahin stelde eerder dat het bij de organisatie ontbreekt aan zelfreflectie en besef van de ernst van de situatie als men denkt dat een dergelijk bevrijdingsfeest met een eenvoudige melding kan worden afgedaan. De organisator beroept zich op de Wet Openbare Manifestaties, waardoor zo’n vergunning dus niet nodig is.

Organisatie stapt naar de rechter
De burgemeester heeft gistermiddag dus nogmaals laten dat het feest niet door kan gaan. Ook heeft zij aangegeven dat de bijeenkomst niet wordt beschermd door de Wet Openbare Manifestaties. “De burgemeester neemt de situatie en haar rol ten aanzien van de zorg voor de veiligheid uiterst serieus. Ze heeft de exploitant daarom laten weten dat er handhavend wordt opgetreden indien het besluit niet wordt nageleefd”, aldus haar woordvoerder. Volgens het ANP wordt er een dwangsom van 100.000 euro opgelegd als het feest toch door gaat. De organisatie stapt naar de rechter om het besluit aan te vechten.