RHC-trainer Dirk Wils kijkt vol goede moed vooruit naar finale Silver Cup

RHC-trainer Dirk Wils kijkt vol goede moed vooruit naar finale Silver Cup

Op zaterdag 18 mei speelt de Rijswijksche Hockey Club de finale van de Silver Cup. In Oss nemen de mannen van trainer Dirk Wils het op tegen HC AthenA uit Amsterdam. Hij blikte alvast vooruit op de finale van morgen: “Ik denk dat we een goede kans maken.”

“De vorm van de dag gaat bepalend zijn”
“Wij hebben er ontzettend veel zin in”, vertelt Dirk Wils. De oefenmeester uit Delft schat de kansen van ‘zijn’ RHC goed in bij de finale aankomende zaterdag: “Wij hebben er ontzettend veel zin in. Ik schat onze kansen goed in. We hebben namelijk al twee keer een oefenwedstrijd gespeeld tegen deze tegenstander. We hebben één keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Ik ga er vol goede moed in. Zij hebben een goede ploeg maar wij doen er zeker niet voor onder. De vorm van de dag zal bepalend zijn.”

Niet te veel veranderen
Op zo’n finale zit natuurlijk nog net iets meer druk dan op een normale competitiewedstrijd. Wils probeert in de aanloop naar de finale zo veel mogelijk hetzelfde te doen. Wel merkt hij dat er veel aandacht is voor deze wedstrijd: “De KNHB wil bijvoorbeeld weten wat wij als goaltune willen, dat is het geluidje wat je hoort als wij scoren. Ook krijg ik veel aanvragen vanuit verschillende media. Persoonlijk wil ik niet al te veel veranderen in mijn voorbereiding. Wél passen wij onze trainingen iets aan zodat het team niet al te veel belast wordt en dat we straks fit en fris op het veld staan in Oss.”

Revanche voor vorig jaar
RHC bereikte vorig jaar ook de finale van de Silver Cup. Toen was HC Helmond met 4-3 te sterk voor de Rijswijkers. Volgens Wils gaat die ervaring wél goed van pas komen: “Het is zeker een voordeel dat de jongens vorig jaar ook al de finale hebben gespeeld. Als je geluk hebt speel je misschien één keer een finale in je leven. Het is heel bijzonder dat we het jaar hier op gelijk weer in de finale staan. Alle complimenten naar de jongens.”

Supporters weer in grote getale aanwezig
Zaterdag gaan er ook weer een een flink aantal supporters mee naar Oss. In de halve finale waren er ook al twee bussen vol met supporters meegereisd. Die steun kwam het spel van RHC klaarblijkelijk ten goede. Ze wonnen met 1-4 van EHV in Enschede. “Die steun is hartstikke mooi. Ik merk echt dat het leeft binnen de club. Normaal staan er denk zo’n 40 man langs de kant, in de halve finale tegen EHV stonden er meer dan 100 fans van ons langs de lijn. Het was echt heel gaaf om te zien.”

Gold Cup
Dat RHC in de finale staat van de Silver Cup is natuurlijk al heel wat. Maar er zit ook nóg een voordeel aan verbonden: Door de goede prestaties van dit jaar komt RHC volgend seizoen uit in de Gold Cup. Dat is de landelijke bekercompetitie voor teams uit de Hoofdklasse, het hoogste niveau van Nederland, de promotie- en de overgangsklasse. RHC mag hier ook aan deelnemen omdat het tot de beste vier ploegen behoort uit de Silver Cup. “Dat is natuurlijk een hele mooie uitdaging”, vertelt Wils. “Dit jaar kwamen we door de eerste ronde heen. We wonnen toen met 6-1 van overgangsklasser Phoenix met 6-1. In de tweede ronde werden we helaas door een promotieklasser uitgeschakeld (RHC – V.M.H.C. Cartouche 3-5). Volgend jaar spelen we weer in dit toernooi, maar veel beter dan dit seizoen gaan we het denk ik niet doen”, vertelt hij eerlijk.

Groot feest?
En dan resteert er misschien nog wel de belangrijkste vraag: Mocht RHC zaterdag de beker omhoog houden, hoe gaat dan dan gevierd worden? “Als je dat toch van tevoren zou weten dan zou het eigenlijk niet leuk zijn”, stelt Wils lachend. “Na de halve finale was iedereen al in een hele euforische stemming. Onze jongens kunnen wel een feestje bouwen dus als we winnen wordt het een hele onrustige zaterdagavond, en ik denk stiekem ook wel een nog onrustigere zondagochtend.”