Rechter doet uitspraak: Geen Eritrees bevrijdingsfeest in Rijswijk

Rechter doet uitspraak: Geen Eritrees bevrijdingsfeest in Rijswijk

Dinsdagmiddag vond een zitting plaats bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Den Haag. De zitting was aangevraagd door de advocaat van de exploitant van Event Plaza en de Federatie van Eritrese Gemeenschappen in Nederland (FEN), met als doel om het Eritrees feest dat door de gemeente Rijswijk niet is goedgekeurd toch door te kunnen laten gaan.

Geen besloten feest
De rechtbank heeft woensdagmiddag uitgesproken dat de lijn van de burgemeester wordt gevolgd dat het Eritrees bevrijdingsfeest een feest betreft waarvoor een evenementenvergunning had moeten worden aangevraagd. De rechter gaat niet mee in het argument van Event Plaza en de organisator FEN dat het een besloten feest betreft waarvoor geen vergunning nodig is. Doordat de vergunning niet op tijd is aangevraagd, mag het feest op 25 mei definitief niet doorgaan. Vorig jaar op 28 mei werd er een gelijkwaardig feest gegeven bij Event Plaza waarbij de openbare orde zwaar verstoord werd.

Verklaring van burgemeester
Burgemeester Sahin: “Ik neem de zorg voor de veiligheid uiterst serieus. In aanloop naar de zitting voelde ik al veel draagvlak in Rijswijk om het feest te verbieden. Als burgemeester voel ik mij gesteund door de uitspraak van de rechter. De spanningen binnen de Eritrese gemeenschap zijn erg opgelopen, maar uit onderzoek blijkt dat we daar in Nederland slecht zicht op hebben. Het betreft een landelijk probleem dat gemeenten niet kunnen oplossen, ook Rijswijk niet. Daarom roep ik de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de minister van Justitie en Veiligheid op om snel met stevige maatregelen te komen.”