Werkzaamheden Sijtwendetunnel (N14) afgerond

Werkzaamheden Sijtwendetunnel (N14) afgerond

De werkzaamheden aan de Sijtwendetunnel zijn succesvol afgerond, en op 18 mei is de Vliettunnel, als laatste van de drie tunnels, weer opengesteld voor verkeer. Dit markeert de voltooiing van een belangrijke fase in het moderniseringsproject van het Sijtwendetracé (N14), waarbij duurzame ledverlichting werd geïnstalleerd. De komende weken zullen nog enkele nachtelijke tests worden uitgevoerd, waarvoor de tunnel tijdelijk wordt afgesloten.

Nieuwe ledverlichting
In de drie tunnels van het Sijtwendetracé heeft aannemer Croonwolter&dros de verouderde verlichting vervangen door nieuwe, energiezuinige ledverlichting. De losse armaturen (puntverlichting) zijn verwijderd en vervangen door lijnverlichting, die nu als een lange lijn aan het plafond van de tunnel hangt. Om deze aanpassingen mogelijk te maken, moesten onder andere luidsprekers, ANWB-bebording en matrixborden worden verplaatst.

50 kilometer aan kabels
Voor de nieuwe verlichting zijn 1050 armaturen geïnstalleerd, 4 kilometer kabelgoten aangelegd en meer dan 2000 beugels gemonteerd. In totaal is er meer dan 50 kilometer aan kabels gelegd. Deze moderne verlichting verbruikt 30% minder energie, heeft een langere levensduur en vereist minder onderhoud.

Nog twee keer afgesloten
Hoewel de hoofdwerkzaamheden zijn afgerond, vinden er nog afrondende tests plaats om de nieuwe verlichting en de gekoppelde systemen te controleren. Deze tests vereisen nachtelijke afsluitingen van de gehele Sijtwendetunnel. Dit zal zijn op donderdag 23 mei op vrijdag 24 mei, en op donderdag 30 mei op vrijdag 31 mei

Tijdens deze nachten zal de tunnel in beide richtingen gesloten zijn van 21:00 tot 05:00 uur, en het verkeer zal worden omgeleid.

Onderzoek naar ervaringen en toekomstplannen
Rijkswaterstaat en de gemeente Leidschendam-Voorburg, hebben Populytics ingeschakeld om te onderzoeken hoe omwonenden, ondernemers en weggebruikers de werkzaamheden hebben ervaren. Dit onderzoek is een voorbereiding op een grote renovatie van de tunnel die rond 2030 gepland staat.

Het onderzoek richt zich op de ervaringen van de betrokkenen en wat zij belangrijk vinden voor de toekomstige renovatie. Deelnemers kunnen hun mening anoniem delen via de website www.sijtwendetunnel.nl Het invullen van de vragenlijst duurt 10-15 minuten. Dankzij deze feedback kunnen Rijkswaterstaat en de gemeente Leidschendam-Voorburg rekening houden met de wensen en zorgen van alle betrokkenen, waardoor de komende renovatie zo soepel mogelijk kan verlopen.