[VIDEO] Lerend werken en Surinaams eten bij Dude Goed

[VIDEO] Lerend werken en Surinaams eten bij Dude Goed

Aan de Verrijn Stuartlaan in de Martini fabriek is de toko van Dude Goed te vinden. Met een leuk terras en een binnengedeelte kun je zowel genietend van de zon of schuilend voor de regen een hapje eten. Sebastiaan van den Berg, eigenaar van Dude Goed, vertelt ons waarom zijn toko zo speciaal is.

Het draait om mensen
Dude Goed heeft allerlei trajecten lopen. “Elf jaar geleden zijn we begonnen met een kringloopwinkel, inmiddels draait het echt om mensen,” aldus Sebastiaan. Deze kringloopwinkel zit dan ook aan de toko vast. Het doel van Dude Goed is mensen helpen met het reïntegreren in de samenleving.

Het idee achter de toko
Het idee achter de toko kwam van een van de medewerkers van Dude Goed. “We kregen een aanmelding van een mevrouw die zelf al een hele tijd een toko had. Aangezien wij zelf ook al een lange tijd de horeca in wilden, zijn we in gesprek gegaan en hebben we besloten de toko een kans te geven.”

Het opleiden van mensen
Naast dat de toko zich bezighoudt met de klanten die een hapje komen eten, houdt de zaak zich ook bezig met het opleiden van mensen. Door middel van verschillende trajecten leidt de toko mensen op. Zo krijgen deze medewerkers Nederlandse lessen en helpt de toko met het zoeken van een baan in diverse branches. In deze branches worden de mensen specifiek opgeleid en krijgen zij uiteindelijk werkervaring mee.

Verschillende bedrijven
De toko is niet het enige waar Dude Goed mee bezig is. Naast een bouwbedrijf, schoonmaakbedrijf en de toko heeft Dude Goed in het pand ernaast ook nog een kringloopwinkel. In dit enorme pand zijn allerlei leuke spulletjes te vinden voor wat minder geld. Sinds kort is er ook de Dude Goed Pillow. Het concept hiervan is dat er allemaal afgedankte kleding bij elkaar wordt gebracht en hiervan kleding wordt gemaakt. Hiermee krijgen verschillende kledingstukken een tweede leven in een duurzaam kussen.