De Hollandse nieuwe ook weer vers van het mes op de Rijswijkse markt

De Hollandse nieuwe ook weer vers van het mes op de Rijswijkse markt

Op de Rijswijkse markt is de zomer pas echt begonnen wanneer de Hollandse Nieuwe weer te verkrijgen is bij Scheveningse vishandel Toet. Vanochtend vroeg om 04:30 stond Kees Toet met zijn familie en medewerkers de toonbank al te vullen voor de klanten die naar de markt komen. De Hollandse Nieuwe trekt jaarlijks vele liefhebbers die niet kunnen wachten om hun tanden te zetten in de eerste vangst van het seizoen.

Weer lekker vet
“Lekker! Ik heb er het hele jaar naar uitgekeken, hij is namelijk weer lekker vet. En welke plek is nou beter dan de Rijswijkse markt met een lekker zonnetje en gezelligheid?” aldus een enthousiaste klant in de rij.

De Hollandse nieuwe staat bekend om zijn zachte en romige smaak en dit jaar heeft de haring een vetpercentage van 16%. Bezoekers van de Rijswijkse markt kunnen genieten van een vers gevangen haring, die ter plekke bij Scheveningse vishandel Toet wordt schoongemaakt en geserveerd. Ieder heeft zijn eigen voorkeur: of je hem nu traditioneel uit de hand eet met een uitje of op een broodje, de smaak is altijd goed.

Familiebedrijf al decennia lang op de markt
Bij deze viskraam staan generaties van de familie achter de balie. Terwijl hij weer een tevreden klant een goed weekend wenst loopt Kees Toet, die al 18 jaar het gezicht van de markt is, met een grote glimlach onze kant op. Op de vraag waarom we nu juist nu die Nieuwe Haring komen proeven vertelt hij vol passie. “Een jaar of veertig geleden hebben ze bedacht dat de haring eerst 48 uur ingevroren moest worden omdat er haringwormen in konden zitten. Dat was eerst in mei, maar nu is dat in juni, vanwege het klimaat. De haring kan maar in één periode van het jaar gevangen worden.”

En dan de historie van de Rijswijkse viskraam
“Opa begon met de viskar. In 1955 heeft opa zich laten inloten. Toen stonden we beneden in de Schoolstraat. En nu staan we hier op de hoek van de Kerklaan en de Herenstraat. Het is van mijn opa naar mijn vader toegegaan, van mijn vader naar mijn zus en ik heb het familiebedrijf in 2006 overgenomen.”

Thuiswedstrijd
Kees woonde vroeger op Scheveningen, maar zijn binding met Rijswijk was altijd groot. “Als jeugdspeler speelde ik al bij RVC en bij Rijswijk dus ja ik heb er altijd veel verbondenheid mee gehad, ook omdat we hier opgegroeid zijn.”

De markt is ook familie
Kees heeft nog elke week plezier. “Vooral met de mensen is het leuk. Ik ben nu 57 en soms zeggen mensen, ga nou eens een beetje minderen. Maar weetje, thuis gaan de meeste mensen dood en ik wil gewoon lekker onder de mensen zijn.” Kees kent veel mensen op de markt omdat ze al jaren wekelijks voorbij komen lopen. Tijdens het gesprek worden we verschillende keren onderbroken door voorbijlopende klanten. “Je kent al je klanten, bij wijze van spreken zelfs bij naam. Vrouwen die je jaren geleden zwanger zag hebben nu kinderen van 18 of 19 jaar en komen vervolgens samen een visje halen. Dus ja, de mensen groeien eigenlijk met je mee. Leeftijd is maar een getal, je staat er niet bij stil, maar de jaartjes tikken wel door natuurlijk.” En Kees, die loopt na het gesprek weer snel terug naar zijn kraam om de volgende klant blij te maken met een harinkie.

Vishandel Toet 2 Vishandel Toet 4 Vishandel Toet 3 Vishandel Toet 1 Vishandel Toet 5
<
>
Vishandel Toet - Rijswijk.tv