[VIDEO] Terug in de tijd met de bouw van de spoortunnel in 1995

[VIDEO] Terug in de tijd met de bouw van de spoortunnel in 1995

Er wordt vaak gesproken over de staat van het Rijswijkse station. Recent werd het gebouw sinds lange tijd voor het eerst schoongemaakt. Maar hoe is deze tunnel ook al weer gebouwd. De echte Rijswijker weet waarschijnlijk nog als de dag van gisteren dat de trein door het centrum van Rijswijk reed. In 1992, nu al weer 32 jaar geleden, werd echter gestart met de bouw van de nieuwe Rijswijkse spoortunnel die deel moest uitmaken van de Spoorlijn Amsterdam-Rotterdam.

Film over de bouw
De Rijswijkse filmmaker Wim van Kralingen woonde destijds bijna op de bouwplaats en maakte een volledige reportage van de bouw van de spoortunnel die in september 1996 werd opgeleverd. De bouw van de tunnel duurde vier jaar.

Nog altijd vol passie over de beelden en het project
Van Kralingen, dik in de negentig, kwam met een stapel banden onder zijn arm langs om de beelden die hij als vrijwilliger van Omroep Rijswijk had gemaakt, met ons te delen. Hij vertelde er de mooiste verhalen bij, zoals dat hij eigenlijk op heel veel plekken niet mocht komen tijdens de bouw, maar dat de werklui het al snel hadden opgegeven omdat ze met de camera toch de mooiste beelden wilden vastleggen. We zijn blij dat hij dit destijds gedaan heeft, want nu zijn we blij met de unieke beelden uit het verleden.

Bouwhelm
Van Kralingen nam tijdens zijn bezoek ook trots de bouwhelm mee die hij op had tijdens het maken van de reportages met logo van de SOR, zoals de omroep destijds heette er op. “Er was destijds alleen Nederland 1, 2 en 3 op tv. Heel Rijswijk keek naar de wekelijkse uitzending van de lokale televisie, dus elke week keken mensen uit naar het volgende deel dat we gemonteerd hadden”, aldus de filmmaker.