GroenLinks en PvdA Rijswijk bundelen krachten voor gemeenteraadsverkiezingen 2026

GroenLinks en PvdA Rijswijk bundelen krachten voor gemeenteraadsverkiezingen 2026

GroenLinks en PvdA gaan in 2026 voor het eerst als één partij de gemeenteraadsverkiezingen in Rijswijk in. Dit besluit volgt op succesvolle samenwerking bij zowel de Tweede Kamerverkiezingen in november als de Europese Parlementsverkiezingen begin juni, waar ze al als GroenLinksPvdA op het stembiljet stonden. Momenteel hebben de partijen nog eigen fracties in de Rijswijkse gemeenteraad, maar de nauwe samenwerking van de afgelopen jaren na de gemeenteraadsverkiezingen resulteren in een gezamenlijke fractie.

Samenwerking al zichtbaar
De samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in de Rijswijkse gemeenteraad heeft al meerdere vruchten afgeworpen. Gezamenlijk werkten ze aan moties en amendementen, en boekten ze belangrijke successen zoals het woningisolatieprogramma, het actieplan armoedebestrijding, behoud van 30% sociale huurwoningen en de duurzaamheidsmonitor. Buiten de raadszaal organiseren de partijen samen thema-avonden en sociale bijeenkomsten, en voeren ze gezamenlijke campagnes. De herkenbare rode en groene jasjes van de partijen zijn dan ook vaak samen op straat te zien.

Beslissing van de leden
De leden van GroenLinks en PvdA in Rijswijk hebben afgelopen week besloten om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 als één partij naar voren te treden. Dit betekent dat ze met één naam, één programma, één lijst en één lijsttrekker de verkiezingen in gaan. De keuze is gemaakt vanwege de sterke inhoudelijke overeenkomsten tussen de partijen, de positieve energie van de eerdere samenwerking en de wens om een krachtig progressief blok te vormen. De voorzitters van beide partijen in Rijswijk zijn verheugd over dit besluit. Joppe van Noort van GroenLinks Rijswijk verklaart: “Op naar een mooie, groene, solidaire toekomst voor Rijswijk. Samen komen we verder!”. Eline Bosman van PvdA Rijswijk voegt daaraan toe: “GroenLinks en PvdA werken in Rijswijk al goed samen, dus gezamenlijk de gemeenteraadsverkiezingen ingaan is een logische stap. Samen vormen we een sterk progressief blok, voor een sociaal en groen Rijswijk!”.