Haatberichten en doodsverwensingen richting Rijswijkse inwoner vanwege campagneposter met hoofddoek

Haatberichten en doodsverwensingen richting Rijswijkse inwoner vanwege campagneposter met hoofddoek

De Rijswijkse Moeslima wordt online lastiggevallen met racistische uitspraken vanwege een foto op een campagneposter voor een verkeersveiligheidscampagne waar ze met een hoofddoek op is afgebeeld. Moeslima is al jaren vrijwilliger bij verschillende organisaties in Rijswijk en zet zich in voor de jeugd en jongeren in achterstandswijken. De haatberichten werden op verschillende sociale mediapagina’s geplaatst.

Afschuw over rascistische berichten
Het college van burgemeester en wethouders gaf vandaag een verklaring over de berichten en spreekt zijn afschuw uit over de stroom van rascistische berichten en doorverwensingen aan het adres van Moeslima. Wethouder Mobiliteit Armand van de Laar die de veiligheidscampagne lanceerde, neemt stellig afstand van de reacties die hij online heeft gelezen: “Je kunt zeggen dat je dit soort anonieme opmerkingen beter kunt negeren omdat je de daders anders alleen maar beloont met aandacht, maar dit grootschalige racisme mag je niet negeren. Dit is online geweld en daar kunnen wij ons niet hard genoeg tegen uitspreken. Het is walgelijk gedrag en mag niet normaal worden gevonden. Dit hoort er niet bij.”

Met opgeheven hoofd
Onze redactie sprak dinsdagochtend met Moeslima nadat het nieuws bekend werd. “Ik heb er op straat zelf niets van gemerkt. Ik word niet aangesproken door mensen op een negatieve manier. Ik vind het wel jammer dat dit gebeurt, maar aan de andere kant hebben we nu wel een punt om de discussie op gang te brengen om discriminatie de kop in te drukken. Dit hoort niet. Ik zet me al jaren in voor de Rijswijkse samenleving en dat blijf ik ook doen, met net zo’n opgeheven hoofd als op de campagneposter. Laat dit een eyecatcher zijn van hoe ernstig de situatie eigenlijk is, dat je niet eens op een campagneposter kan staan zonder dat mensen er zo op reageren.”

Aangifte bij de politie
De gemeente doet aangifte bij de politie van de uitingen en bedreigingen. Welzijn Rijswijk, de organisatie waar Moeslima vrijwilliger is, staat volledig achter Moeslima en alle vrijwilligers die zich inzetten voor onze gemeenschap: “Racisme raakt de kern van onze organisatie en druist in tegen alles waar wij voor staan. Welzijn Rijswijk onderschrijft het statement van de gemeente Rijswijk en veroordeelt elke vorm van racisme en discriminatie.”

Moeslima besluit door te zeggen dat ze trots is dat heel Rijswijk achter haar staat. “Ik maak me zorgen om de jeugd en de toekomst en wil me voor deze groep inzetten, voor moslims, voor christenen, voor joden, voor alle geloven die er zijn. Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk.”

Bericht van gebruiker op X met haat richting de poster