Politieke partijen botsen over hoge kosten afvalstoffenheffing

Politieke partijen botsen over hoge kosten afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing in Rijswijk is hoog. Afvalstoffenheffing is een belasting voor huishoudens waarvan de gemeente verplicht is huisvuil op te halen. Het huisvuil in Rijswijk wordt opgehaald door Avalex. De gemeente betaalt deze organisatie voor de diensten. De reden waarom de afvalstoffen in Rijswijk hoger is dan in andere gemeente is onder andere omdat onze gemeente nog niet heel erg ver is met het scheiden van afval.

Efficiënter scheiden
Eind vorig jaar is er een nieuw afvalstoffenbeleid samengesteld en Rijswijk gaat dus aan de slag met een efficiëntere manier van afval scheiden. Hiermee moeten de kosten uiteindelijk omlaag, maar dat is niet van de een op de andere dag geregeld. Constantijn Dolmans (D66): “De beste manier om de belasting op afval te verlagen is gewoon minder afval maken, beter scheiden en beter inzamelen.”

Kostenbesparend werken
In de raadsvergadering van afgelopen week waarin zienswijzen werden ingediend op plannen van Avalex over hoe ze hun werk het komende jaar gaan uitvoeren diende de fractie van Rijswijks Belang een verzoek tot wijziging in. Rijswijks Belang wil dat Avalex kostenbesparend gaat werken waardoor deze afvalstoffenheffing in de toekomst verlaagd kan worden. Het voorstel van Rijswijks Belang kreeg geen meerderheid van de raad.

Weterings zou de inwoners misleiden
Maarten van ’t Eind (GroenLinks) en Contantijn Dolmans (D66) vinden dat Weterings de inwoners misleidt en ergeren zich enorm aan zijn houding. In een verklaring aan onze redactie zeggen ze: “De afvalstoffenheffing is gelijk aan de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval in Rijswijk. De beste manier om deze belasting te verlagen, is door de kosten te verminderen. Deze kosten zijn vooral afhankelijk van de hoeveelheid en het soort afval, en van het serviceniveau. Alle partijen willen deze kosten natuurlijk omlaag. Avalex voert gewoon uit wat wij als gemeente willen”, aldus Dolmans.

Wensen uitspreken moet kunnen
Onze redactie sprak met Marc Weterings: “Ik vind dat wij een zienswijze moeten kunnen indienen over het ophalen van afval en wij mogen dan ook wensen uitspreken over hoe wij het zouden willen zien. We denken dat als Avalex efficiënter gaat werken dat wij minder kosten kwijt. Wij denken dan aan aanppaaing van staffels, kijken naar de  eigen bedrijfsvoering en minder inhuur. Het is een wens die wij uitspreken. Ik vind het jammer dat niet alle partijen daarin mee gingen.”

Boze brieven helpen niet
Van ’t Eind en Dolmans snappen dat iedereen een lagere afvalstoffenheffing wil, maar dat regel je niet door alleen naar de bedrijfsvoering van Avalex te kijken. Het vereist volgens hen ook dat de inwoners van Rijswijk hun afval goed scheiden. “Omdat Avalex vaker moet rijden en extra werk moet doen, zijn de servicekosten hoger dan in andere Avalex-gemeenten. In andere gemeenten wordt beter gescheiden en meer gebruikgemaakt van losse bakken per huis. Het voorstel voor het sturen van strenge brieven naar het Avalex bestuur verandert niks aan de hoogte van afvalstoffenheffing. Rijswijks Belang doet daarmee loze beloften”, aldus van ’t Eind.