Er is weer gedoe rondom de organisatie van de sinterklaasintocht in Rijswijk. De organisatie achter ‘Wie kent hem niet’ zegt ook dit jaar tegenwerking te krijgen van de gemeente waardoor hij zijn aanvraag nu heeft ingetrokken. De gemeente geeft desgevraagd laat weten dat voor iedereen dezelfde regels gelden.
Steeds nieuwe vragen
Marc Weterings is organisator van het evenement. “Ik ben al drie maanden bezig met de aanvraag. Elke keer krijg ik nieuwe vragen toegestuurd. Ik moest alles tot in de puntjes op schaal aangeven. Ik moest de tijdsduur inkorten en het aantal medewerkers verkleinen. Ook de beveiliging moest opgehoogd, terwijl dit in voorgaande jaren niet zo was.” Weterings zegt te begrijpen dat er regels verbonden zijn aan een evenement. “Maar toen me werd gevraagd of ik ook nog even een calamiteitenroute voor de hulpverleners wilde uitstippelen vond ik het wel een beetje ver gaan.”
Zwarte Pieten definiëren
De gemeente stelt in zijn brief aan de organisatie ook dat ze moeten aangeven om hoeveel Pieten het gaat en hoeveel er zwart geschminkt zijn om in te kunnen schatten wat het veiligheidsrisico is en wat de impact voor de openbare orde zou kunnen zijn. “Een algemene omschrijven zou niet volstaan. Weterings geeft aan dat de gemeente hier niet over gaat. Ik vind dit een hele rare vraag. Wij praten ook niet over de kleur zwart, maar over traditionele Pieten en Pieten van deze tijd.”
Gemeente gaat niet in op individueel geval
We vroegen de gemeente om een reactie. Zij hebben aangegeven dat ze inderdaad bericht gekregen heeft van de organisator dat de betreffende vergunningaanvraag wordt teruggetrokken, maar kan niet inhoudelijk ingaan op een individuele vergunningsaanvraag.
Vaste regels
“In z’n algemeenheid kan de gemeente wel stellen dat voor alle organisatoren van evenementen in Rijswijk vaste regels en voorwaarden gelden. Van zogenoemde indieningsvereisten en behandeltermijnen, tot eisen op het gebied van veiligheid en verkeer. Deze regels en voorwaarden worden tijdig met de organisatoren gecommuniceerd. Het staat iedere organisator vrij om een ingediende vergunningsaanvraag in te trekken. In dat geval respecteert de gemeente die keuze”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Weterings betreurt de tegenwerking
“Ik voel me ontzettend tegengewerkt door de gemeente. We hebben vanaf 2020, 2021 en 2022 in goed overleg met de gemeente ons evenement georganiseerd en hebben daarvoor ook toestemming en een vergunning gekregen als doorstroomevenement. Daar was een verkeersveiligheidsplan voor ingetekend. Dit was nooit een probleem. “Dit jaar werden er vragen gesteld waar ik nooit aan kan voldoen. Ik moest een calmiteitenroute maken voor buiten mijn evenemententerrein, maar daar ga ik niet over.Ook moest ik omschrijven hoe mogelijke verstoringen van de openbare orde buiten het evenemententerrein worden opgepakt, dit valt buiten mijn verantwoordelijkheid”, aldus Weterings.
Crowdfunding gestart
De organisatie van Wie Kent Hem niet is ondertussen een crowdfunding gestart om om net als voorgaande jaren iets te organiseren.