Maatregelen nodig om hoeveelheid restafval te verminderen

Maatregelen nodig om hoeveelheid restafval te verminderen

In Leidschendam-Voorburg wordt nog altijd te veel restafval geproduceerd. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar zorgt ook voor hoge kosten. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom nieuwe maatregelen nemen om afval beter te scheiden en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Waarom minder restafval nodig is
In 2023 produceerde een inwoner van Leidschendam-Voorburg gemiddeld 220 kilo restafval. Dit is veel meer dan de landelijke norm van 100 kilo per persoon, waar de gemeente naar streeft. Restafval wordt verbrand, wat schadelijk is voor het milieu en duur. Goed gescheiden afval, zoals glas, papier, textiel en PMD (plastic, metaal en drankkartons), kan daarentegen worden hergebruikt en zelfs geld opleveren.

Welke maatregelen worden onderzocht
Het college overweegt verschillende maatregelen om afvalscheiding te verbeteren. Zo wil de gemeente extra GFTe-containers plaatsen en de openingen van deze containers verkleinen, zodat er geen vuilniszakken met restafval in kunnen worden gegooid. Daarnaast wordt een proef met wasbare luiers onderzocht en kijkt men naar de mogelijkheden om wegwerpluiers beter te recyclen. Ook wil het college scholen meer betrekken door kinderen educatie over afvalscheiding te geven. Verder wordt er nagedacht over het minder vaak ophalen van restafval en het beter inzamelen van grofvuil, zoals oude matrassen, zodat deze materialen beter hergebruikt kunnen worden.

Wat gebeurt er nu?
De gemeenteraad bespreekt begin volgend jaar de mogelijke maatregelen. Daarna wordt een concreet plan opgesteld dat opnieuw wordt besproken. Het doel is om samen met inwoners te zorgen voor minder afval, lagere kosten en een beter milieu.