Gemeente wil maximumsnelheid verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur met verkeersveiligheidscampagne

Gemeente wil maximumsnelheid verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur met verkeersveiligheidscampagne

De gemeente Rijswijk heeft een campagne gestart om de verkeersveiligheid te verbeteren en weggebruikers bewuster te maken van hun eigen gedrag. Steeds vaker ontstaan er gevaarlijke situaties en ergernis op de weg door de drukte en het toenemende aantal weggebruikers. Auto’s, vrachtwagens, scooters, fietsers en voetgangers moeten steeds vaker dezelfde ruimte delen. De gemeente hoopt met de campagne meer aandacht te vragen voor het feit dat rekening houden met elkaar essentieel is voor een veiliger verkeer. Rijswijk.tv sprak met de gemeente.

Asociaal gedrag verminderen
Asociaal gedrag in het verkeer is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. De gemeente legt uit: “Je in het verkeer begeven is een kwestie van met elkaar omgaan. Daar horen dus ook omgangsvormen bij.” Dit betekent dat we ons bewust moeten zijn van ons eigen gedrag. De gemeente wijst erop dat “gedrag is namelijk bij wel 90% van de ongevallen de oorzaak,” en benadrukt dat “rekening houden met elkaar is het belangrijkste.” De campagne die is gestart, is bedoeld om mensen bewuster te maken van hun gedrag en hen aan te moedigen meer geduld en respect te tonen tegenover andere weggebruikers. “Niemand is perfect en iedereen maakt wel eens een foutje, maar als we ons allemaal een beetje meer bewust zijn over ons eigen gedrag in het verkeer, is het voor iedereen een stukje prettiger op straat,” aldus de gemeente.

Knelpunten in verkeersveiligheid
De drukte op de wegen in Rijswijk neemt toe, wat zorgt voor extra uitdagingen op het gebied van verkeersveiligheid. Fietsers, voetgangers en automobilisten moeten vaak dezelfde ruimte delen, wat kan leiden tot conflicten en ongevallen. De gemeente werkt actief aan het verbeteren van de veiligheid, door “vele van de hoofdfietsroutes en oversteekplekken voor voetgangers en fietsers veiliger te maken.” Daarnaast wordt er ingezet op het verlagen van de snelheid op bepaalde wegen. “De gemeente zet stappen om wegen waar nu nog 50 km per uur gereden mag worden aan te passen naar wegen waar de maximumsnelheid 30 km per uur wordt. Bij een lagere snelheid is de kans op een ongeval en (ernstig) letsel kleiner.” Dit is een belangrijke maatregel om de veiligheid van alle weggebruikers te vergroten.

Zichtbaarheid van verkeersborden en lichten
Een ander belangrijk aspect van verkeersveiligheid is de zichtbaarheid en functionaliteit van verkeerslichten en verkeersborden. Goed zichtbare en goed werkende verkeersinfrastructuur zorgt ervoor dat weggebruikers duidelijke aanwijzingen krijgen en weten wat van hen verwacht wordt. De gemeente benadrukt: “Veiligheid en overzichtelijkheid is in het straatbeeld en ook bij alle wegwerkzaamheden een belangrijk uitgangspunt.” Wanneer er storingen zijn, kunnen inwoners snel handelen door via de BeterBuiten app een melding te maken van defecte verkeerslichten of beschadigde verkeersborden. De gemeente legt uit: “Inwoners kunnen zelf via de BeterBuiten app een melding doen wanneer een verkeerslicht niet werkt of er schade is aan een verkeersbord. Dan kan de gemeente daar wat aan doen.”

Verantwoordelijkheid van iedere weggebruiker
Verkeersveiligheid begint bij jezelf. Iedereen heeft invloed op zijn of haar eigen gedrag in het verkeer. Door vriendelijk en oplettend te zijn, bijvoorbeeld door ruimte te geven aan andere weggebruikers of door een vriendelijk gebaar te maken, kunnen we de veiligheid op de weg verbeteren. De gemeente roept op om meer rekening met elkaar te houden: “Rekening houden met elkaar is het belangrijkste.” Als we ons allemaal meer bewust zijn van ons eigen gedrag, kunnen we bijdragen aan een veiliger verkeer en minder ongevallen.