De ijsvogel, met zijn schitterende blauwe en oranje veren, wordt steeds vaker gespot in Rijswijkse parken. Vooral in het Wilhelminapark en de Landgoederenzone zijn deze bijzondere vogels regelmatig te zien. De gemeente Rijswijk stimuleert natuurinclusief beheer om de leefomgeving voor de ijsvogel en andere dieren te verbeteren. Rijswijk.tv sprak met de gemeente over de gekleurde vogel.
IJsvogel in het Wilhelminapark
Het Wilhelminapark biedt voorzieningen die speciaal zijn ingericht voor de ijsvogel. “Bij NME-centrum de Natuurtuin hebben we een betonnen ijsvogelwand geplaatst. Daar heeft, voor zover wij weten, geen ijsvogel gebroed. Ook de vrijwilligers van de Natuurtuin hebben daar geen ijsvogel gezien,” aldus de gemeente. Ondanks dat wordt er wel regelmatig een ijsvogel waargenomen bij de brug van het centrum.
Ook de oeverzwaluwwand in het park, die door ijsvogels is gebruikt, wordt meegenomen in toekomstige verbeteringen. “De oeverzwaluwwand waar de ijsvogel gebruik van heeft gemaakt, dient gerenoveerd te worden. De renovatie nemen we mee in de herinrichting van het Wilhelminapark,” legt de gemeente uit.
Natuurlijke schuilplaatsen in de Landgoederenzone
De gemeente laat de natuur in de Landgoederenzone zoveel mogelijk haar werk doen. “We laten daar omgevallen bomen met wortelkluiten liggen, omdat die plekken bieden voor de ijsvogel,” verklaart de gemeente. Dit soort natuurlijke schuilplaatsen zijn essentieel voor de vogels.
Natuur als prioriteit
Met deze maatregelen onderstreept de gemeente Rijswijk het belang van een groene stad. De ijsvogel is een teken van een gezonde leefomgeving, en de aandacht voor zijn habitat maakt Rijswijk aantrekkelijk voor zowel mens als natuur.