Tijdens de Nationale Holocaustdag op 27 januari is in het park naast het gemeentehuis een nazaat van de beroemde Anne Frank boom geplant. Burgemeester Martijn Vroom sprak hierover: “Het planten van de Anne Frank boom op deze mooie plek is heel bijzonder. Met het planten van deze boom op de Nationale Holocaustdag komt er een blijvende herinnering aan de vele mensen die zijn omgekomen en omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.” De boom symboliseert niet alleen de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog, maar staat ook voor hoop en een betere toekomst.
De betekenis van de Anne Frank boom
De Anne Frank boom was een witte paardenkastanje in het centrum van Amsterdam. Vanuit haar schuilplaats in het Achterhuis keek Anne op deze boom en schreef erover in haar dagboek. Op 13 mei 1944 schreef ze: “Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.” Voor haar was de boom een teken van schoonheid en hoop, zelfs in donkere tijden. Hoewel de originele boom in 2010 omviel, leven stekjes van de boom voort als symbool van haar erfenis.
80 jaar vrijheid
Dit jaar herdenkt de gemeente 80 jaar vrijheid met diverse activiteiten. Burgemeester Vroom benadrukte het belang hiervan: “Bomen symboliseren generaties lang belangrijke momenten en staan voor trouw en groei.” Het planten van de Anne Frank boom is een belangrijk onderdeel van deze herdenkingen en een oproep om de vrijheid te koesteren.
Meer informatie over de activiteiten vindt u op www.lv.nl/vrijheid.