Rijswijk probeert financieel Ravijnjaar te voorkomen

Rijswijk probeert financieel Ravijnjaar te voorkomen

Misschien heb je er al van gehoord, het Ravijnjaar 2026. In 2026 krijgen gemeenten onvoldoende geld van het Rijk om hun taken uit te voeren. Dit heeft te maken met een nieuwe begrotingssystematiek. Het kabinet kort het gemeentefonds dan met maar liefst € 2,4 miljard. 75% van de gemeenten in Nederland komen hierdoor in de rode cijfers terecht. In dit artikel laten we je zien wat de impact is van het Ravijnjaar volgens de wethouder. Diverse Rijswijkse fracties geven hun mening.

De gevolgen
Voor Rijswijk is het financieel gat dat ontstaat dus een groot probleem. Rijswijk is juist een stad die de afgelopen jaren in inwonertal is gegroeid en heeft dringend behoefte aan meer woningen, veilige wegen, schone lucht en toegankelijk groen. Deze afname is niet zonder gevolgen. De stad heeft te maken met oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg, verouderde schoolgebouwen, onvoldoende onderhoud aan groenvoorzieningen en steeds grotere druk op de veiligheid.

Kans op hogere belastingen
Meer dan 60% van de inkomsten van gemeenten komen vanuit de Rijksoverheid. Rijswijk gebruikt dit geld om heel veel taken uit te voeren die wettelijk verplicht zijn vanuit het Rijk. “Als we in 2026 minder geld krijgen moeten we moeilijke keuzes maken. Voorzieningen als sport, cultuur en ondersteuning voor kwetsbare inwoners kunnen onder druk komen te staan. Daarnaast kan het tekort ons dwingen tot belastingverhogingen, iets wat we liever niet doen. Uiteindelijk leidt dit tot een verschraling van de stad. Dat willen we koste wat kost vermijden,” aldus wethouder financiën Werner van Damme.

Debat in Tweede Kamer
Woensdag is er een uitgebreid debat in de Tweede Kamer geweest om dit vraagstuk te behandelen. Fractievoorzitter Elze Woudstra van D66 Rijswijk benaderde onze redactie om er aandacht voor te vragen. “Het kabinet kan niet blijven roepen dat ze inzet op wonen, veiligheid en koopkracht, terwijl ze tegelijkertijd de middelen niet geven die gemeenten nodig hebben om deze doelen te bereiken,” stelt Woudstra. “De keuzes die nu worden gemaakt zijn wrang en onnodig. De inwoners van Rijswijk verdienen beter.”

Oplossing ligt voor het oprapen
Er is vanuit verschillende gemeenten een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Voor de gemeente Rijswijk is deze ondertekend door burgemeester Huri Sahin. Er wordt gevraagd om een oplossing. De oplossing kan gevonden worden door 1% van de Rijksbegroting in te zetten om alle gemeenten inclusief Rijswijk uit de alarmfase te halen. Maar is dat ook reëel om te vragen aan de Tweede Kamer? Werner van Damme geeft vooral aan dat de bezuinigingen niet logisch zijn: “Ik kom op voor onze inwoners en ondernemers en ben daarom al lange tijd actief om te zorgen dat de Rijsoverheid ons voldoende geld geeft.”

Keihard knokken voor de toekomst
Van Damme vervolgt: “De kans dat het Rijk 1% van hun begroting vrijmaakt voor gemeenten is er altijd maar ik verwacht niet dat de hele bezuiniging wordt teruggedraaid. Ik blijf daar natuurlijk wel keihard voor knokken want gemeenten zijn verantwoordelijk voor cruciale taken, van jeugdzorg, verkeersveiligheid tot woningbouw. Zonder voldoende geld komt dit in gevaar. Wij vragen het kabinet om dit serieus te nemen en gemeenten structureel financieel gezond te houden.”

Achterban inschakelen om geluid te laten horen
Van Damme heeft de Rijswijkse politiek opgeroepen om hun achterban in te schakelen om zoveel mogelijk geluiden richting het kabinet te laten horen voor het dringende verzoek (lobby) aan de Tweede Kamer. PvdA Rijswijk bevestigt desgevraagd dat ze zich hier al tijden voor inzetten voor inzetten, zowel via de landelijke als de lokale fracties. “Wij maken ons al grote zorgen over de gevolgen van het Ravijnjaar,” aldus fractievoorzitter Wil van Nunen. ChristenUnie doet hetzelfde. “Christenunie-leider Mirjam Bikker liet van zich horen in het televisieprogramma Sven op 1: “Ik vraag me af of Wilders zijn prioriteiten wel op orde heeft, nu gemeenten moord en brand schreeuwen en afstevenen op een Ravijnjaar.”

Het heeft de volle aandacht
Beter voor Rijswijk voegt hier aan toe. Ed Braam: “Als Statenlid voor de PVV heb ik via mijn collega’s dit probleem van vele miljoenen per gemeente en provincie geadresseerd. Het heeft de volle aandacht. De hoop is groot dat er een correctie volgt op zowel het gemeentefonds als provinciefonds.” Jordy Loof van de Rijswijkse VVD: “De boodschap van het kabinet is dat gemeenten van alles moeten oplossen, maar met minder geld. Op termijn werkt dat niet meer en tegen die grenzen loopt de gemeente Rijswijk nu aan. CDA Rijswijk is kort maar duidelijk in het antwoord: “Natuurlijk doet ook het CDA mee, want financieel gezond = stad gezond!”

Ook lokaal naar bezuiniging zoeken
Marc Weterings van Rijswijks Belang denkt dat het geld dat het Rijk tekort komt uit bezuinigingen moet komen op bepaalde vlakken: “Ik zou het kabinet vooral willen oproepen om op klimaatdoelen een stapje terug te doen. Daarnaast vind ik dat ze moeten stoppen met de 4 en 5 sterren hotels vol te stoppen met asielzoekers.” Ook roept Weterings op om de lokale subsidies van bepaalde organisaties te herzien en te snijden in de kosten binnen de gemeentelijke organisatie.” De Rijswijkse VVD laat weten ook van mening te zijn dat de gemeente Rijswijk de eigen uitgaven goed in de gaten moet houden.

Oproep aan kabinet van wethouder van Damme
We vroegen de wethouder om een woordje te richten tot de ministers: “Ik zou tegen de ministers willen zeggen: zorg dat we schouder aan schouder komen te staan om onze inwoners en ondernemers te helpen. En dat we het kabinet kunnen helpen bij het uitvoeren van hun prioriteiten zoals goede zorg, meer koopkracht en een gezonde economie. Wij zijn de overheid die het dichtst bij onze inwoners en ondernemers staan. Een financieel gezonde gemeenten is geen luxe, maar noodzaak. Ik vraag de minister daarom om structureel voldoende middelen beschikbaar te stellen. D66 Rijswijk doet ook een oproep: “De tijd van uitstel is voorbij. Als de minister de ernst van de situatie erkent en snel actie onderneemt, kan Rijswijk haar inwoners een toekomst bieden die veilig en gezond is, Het kabinet moet alles op alles zetten om dit mogelijk te maken. Onze inwoners moeten dat terugzien’