Leidschendam-Voorburg en Delfland versterken waterkwaliteit en natuur

Leidschendam-Voorburg en Delfland versterken waterkwaliteit en natuur

Afgelopen week werd aangekondigd dat de gemeente Leidschendam-Voorburg en het Hoogheemraadschap van Delfland samenwerken om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te versterken. Dit doen ze door meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen.

Wat zijn natuurvriendelijke oevers?
Natuurvriendelijke oevers zijn oevers met een zachte, natuurlijke helling en veel planten. Deze oevers zorgen voor een geleidelijke overgang tussen land en water. Planten langs en in het water bieden een schuilplek voor vissen, vogels en insecten, en zorgen voor een rijkere natuur in het gebied. Al op verschillende plekken in de gemeente zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd, zoals langs de Vijverhof in Voorburg en het Noteboompark.

Voordelen voor waterkwaliteit en natuur
De natuurvriendelijke oevers helpen de waterkwaliteit te verbeteren door stoffen zoals stikstof en fosfaat uit het water te filteren. Deze stoffen komen vaak van vervuiling, zoals straatafval en rioolwater. Door deze stoffen te verwijderen, wordt het water gezonder voor planten, vissen en andere dieren. Daarnaast wordt het gebied ook mooier door bloeiende planten.

Tegen wateroverlast
Door de oevers natuurlijker in te richten, wordt er meer ruimte voor wateropvang gecreëerd, wat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij zware regenval.

Planning
In 2025 worden de locaties onderzocht en wordt er een ontwerp gemaakt. Omwonenden worden betrokken bij de ontwikkelingen.