In Rijswijk werd deze week een bijzondere bijeenkomst gehouden over pleegzorg. In de filmzaal kwamen pleegouders, professionals en ervaringsdeskundigen samen om te praten over wat pleegzorg betekent, hoe belangrijk het is en hoe we als samenleving beter kunnen helpen. Wethouder Larissa Bentvelzen (Jeugd en Zorg) was een van de sprekers en benadrukte hoe groot de impact is van liefdevolle opvang. Rijswijk.tv sprak met wethouder Larissa Bentvelzen.
Documentaire maakt indruk
De middag begon met het tonen van een indrukwekkende documentaire waarin zes moeders vertelden over de moeilijke keuze om (tijdelijk) afstand te doen van hun kinderen. Het liet zien hoeveel verdriet, angst en schaamte daarbij komt kijken. “Sommige mensen zijn echt zover dat ze zelf niet meer scherp hebben hoe het met hun kind gaat,” zei Bentvelzen tijdens het gesprek. “En dat zijn de uitschieters. Maar de meeste mensen die tijdelijk niet voor hun kinderen kunnen zorgen, doen dat met pijn in hun hart.” Ze benoemde ook het taboe dat nog steeds rust op het uit huis plaatsen van kinderen. “Dan wordt er altijd wat gevonden. Je krijgt niet de kans om uitleg te geven. Je faalt als ouder. En of iemand daar nou iets van zegt of niet, je voelt dat als ouder gewoon.”
Pleegzorg is er in veel vormen
Een belangrijk punt dat de wethouder maakte, is dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van pleegzorg. “Er is nog steeds een ouderwetse gedachtegang dat pleegzorg altijd 24/7 is, van maandag tot zondag,” vertelt ze. “Maar dat is het niet. Het is ook vrijdag-zaterdag-zondag. Een logeerweekend. Of je stelt je huis open in de zomervakantie voor twee weken. En dat is allemaal pleegzorg.” Bentvelzen hoopt dat dit bredere beeld mensen aanspreekt. “Als dat meer bekend wordt, zijn er ook veel meer mensen die denken: oh, maar dan is het misschien wél iets voor mij.”
Kleine hulp maakt een groot verschil
Naast pleegzorg zijn er ook andere vormen van ondersteuning. Zo wees de wethouder op het mooie werk van Stichting Buurtgezinnen. In Rijswijk helpt deze stichting ouders door hen te koppelen aan steunouders in de buurt. “Dat is eigenlijk een soort pleegouderschap in het klein,” aldus Bentvelzen. “Een oma die op dinsdagmiddag niets te doen heeft, haalt een kind op van school, bakt koekjes… Dat kind is blij, die moeder is even ontlast. Iedereen wint.”
Meer gezinnen nodig
Op dit moment zijn er in Rijswijk ongeveer dertig pleeggezinnen actief. Maar dat is niet genoeg. “Ik schrik niet van het aantal, maar het zijn er wel weinig. Er zijn gewoon niet genoeg plekken,” zegt Bentvelzen. “Als we meer gezinnen hebben, hoeven kinderen minder snel naar een instelling. En dat is zo belangrijk. Het is niet normaal om op te groeien in een instelling. Elk kind hoort in een gezin te zitten.”
Meer weten of meedoen?
Rijswijk roept inwoners op om na te denken over een rol als pleegouder. “Je hoeft niet alles alleen te doen,” benadrukt Bentvelzen. “We doen het samen. Samen opvoeden. En ik ben ontzettend trots op de mensen in Rijswijk die dat nu al doen. Zij zorgen ervoor dat kinderen kunnen opgroeien in een liefdevol thuis.” Wie interesse heeft in pleegzorg of meer wil weten, kan terecht op www.wordpleegouder.nl of www.jeugdformaat.nl. Daar staan ook de data van de informatieavonden die regelmatig worden georganiseerd, zowel fysiek als online.