[VIDEO] Vijf Rijswijkers onderscheiden met lintje voor tomeloze inzet: “Het cement van de samenleving”

[VIDEO] Vijf Rijswijkers onderscheiden met lintje voor tomeloze inzet: “Het cement van de samenleving”

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen zijn vrijdag vijf inwoners van Rijswijk onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding. Zij ontvingen hun lintje uit handen van burgemeester Huri Sahin voor hun jarenlange, belangeloze inzet voor de samenleving. De uitreiking vormde niet alleen een moment van erkenning, maar ook een oproep: vrijwilligers zijn onmisbaar voor een hechte en zorgzame gemeenschap. Rijswijk.tv ging langs.

Vrijwilligerswerk als fundament
“Zonder vrijwilligerswerk heb je geen goede sociale samenleving,” aldus burgemeester Huri Sahin tijdens de uitreiking. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de maatschappij, vaak naast hun werk of andere verplichtingen. “Het is belangrijk dat mensen tijd maken om zich belangeloos in te zetten voor de ander,” werd benadrukt.

De burgemeester noemt het ontvangen van een lintje een waardevolle manier om die inzet te onderstrepen. “Het laat zien hoe mooi en waardevol vrijwilligerswerk is, en hopelijk inspireert het anderen ook om in actie te komen.”

Een zorgvuldig proces
Wat velen niet weten: een lintje krijg je niet zomaar. De nominatieprocedure is lang en grondig. “Het duurt maanden,” zegt burgemeester Sahin. “Een aanvraag gaat via de gemeente, naar de provincie, het Kapittel voor de Civiele Orden, en uiteindelijk tekent de koning.” Ondersteuningsverklaringen, bewijs van inzet en motivatiebrieven zijn allemaal onderdeel van dit traject. “Het is dus geen beslissing van een zaterdagmiddag, maar een zorgvuldig proces met landelijke richtlijnen.”

Persoonlijke verhalen
Een van de gedecoreerden, N. Haggui, is jarenlang actief geweest in het jeugdwerk in Rijswijk. Wat begon als overblijfmoeder op de basisschool, groeide uit tot een betrokken rol als jongerencoach bij Welzijn Rijswijk. Haar motivatie? “Mijn geloofsovertuiging en het idee dat we iets terug moeten doen voor onze medemens.” Ze vertelt over Daniel, een autistische jongen uit een asielzoekerscentrum die geen toegang had tot onderwijs. Dankzij haar inzet kreeg hij wekelijks begeleiding in de bibliotheek en werd hij betrokken bij het leven in Rijswijk. “Hij had alleen een steuntje in de rug nodig.”

Een andere lintjesdrager, Y.J.M. Verviers, sprak over hoe haar katholieke achtergrond haar drijft tot actie. “Katholiciteit is een manier van leven waarbij je er wilt zijn voor anderen,” zei zij. “Vrijwilligerswerk is het cement van de samenleving – of de olie. Hoe je het ook noemt, het draait om menselijkheid.”

Oproep tot actie
De uitreiking is niet alleen een viering, maar ook een oproep. “Kijk eens om je heen. Wie verdient er volgens jou een lintje? We hebben dit soort mensen nodig,” zei burgemeester Sahin. Niet alleen volwassenen, ook jongeren worden in Rijswijk geëerd – met het jeugdlintje of andere lokale erkenningen zoals de Rijswijkse erespeld.

Met trots kijken de gedecoreerden terug op hun inzet – én vooruit. “Ik ben blij dat ik dit aan mijn kinderen heb kunnen meegeven,” zegt N. Haggui. “Het zit een beetje in ons DNA. Een klein steentje bijdragen maakt een groot verschil.”