Op 4 mei kwamen Rijswijkers samen bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. De plechtigheid begon in de Oude Kerk aan de Herenstraat en eindigde met twee minuten stilte en een krachtige toespraak van burgemeester Huri Sahin.
Jongeren openen herdenking met muziek en poëzie
In de Oude Kerk zongen de Vocals van het Rijswijks Jeugd Theater enkele ingetogen liederen. Kinderrechtenambassadeurs Jesper, Sedra en Naomi droegen persoonlijke gedichten voor. Ook vertelde Maria van Loon het aangrijpende verhaal van haar oom Johannes Wilhelmus van der Kraan, die in 1944 werd opgepakt na het weigeren terug te keren naar dwangarbeid in Duitsland. Hij keerde nooit meer terug.
Na afloop van de bijeenkomst in de kerk trok het gezelschap in een stille tocht naar Park Hofrust.
“Herdenken begint bij een verhaal”
Om 20:00 uur werd bij het monument twee minuten stilte gehouden. Daarna legden burgemeester Sahin en raadslid Ger Kruger een krans. In haar toespraak benadrukte Sahin de kracht van verhalen:
“Herdenken begint bij een verhaal: van wie er was en wat nooit vergeten mag worden. We vertellen verhalen om de mensen erin niet te vergeten. Om herinneringen levend te houden.”
De burgemeester verwees naar verschillende Rijswijkse oorlogsslachtoffers, waaronder drie broers uit één gezin die nooit terugkeerden, het tweejarige Joodse meisje dat werd vermoord, en Johannes van der Kraan. “Verhalen over leed, ellende, onrechtvaardigheid. Woorden die de lading niet dekken van alles wat zich heeft afgespeeld.”
“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”
Sahin wees erop dat herdenken niet alleen een blik op het verleden is, maar ook een spiegel voor het heden. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een democratie waarin mensenrechten en vrijheid het grootste goed zijn.”
Ze riep op tot waakzaamheid: “We moeten praten over wat de spanningen in deze tijd met ons doen. Juist nu de dreiging voor onze vrijheid en veiligheid is toegenomen.”
Ook jongeren kregen een belangrijke plek in haar toespraak. Sahin prees hun betrokkenheid bij de herdenking: “Zij zijn de lichtpuntjes in onze stad en geven hoop voor de toekomst.” Ze noemde onder andere de Kinderrechtenambassadeurs, de Regenboogjongeren en basisschoolleerlingen die betrokken zijn bij lokale monumenten.
Bloemen als stille getuigen
Na de toespraak legden diverse nabestaanden bloemen bij het monument. Ook organisaties als de Historische Vereniging Rijswijk, de werkgroep 80 jaar Vrijheid, Welzijn Rijswijk en leerlingen uit het onderwijs toonden hun respect met bloemstukken.
Tot slot konden aanwezigen langs het monument lopen en napraten met koffie en thee in het Oude Raadhuis.
“Kijk in de spiegel van het verleden”
Sahin besloot haar toespraak met een duidelijke oproep: “Kom op voor onze democratie en mensenrechten voor iedereen. Kijk in de spiegel van het verleden en zet je in voor de vrede van onze toekomst.”
De herdenking in Rijswijk was niet alleen een eerbetoon aan de doden, maar ook een bezinning op de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt. “Je kunt alleen vrij zijn door dat te delen met anderen. Over grenzen heen en verbonden door verschillen. We vieren het samen.”