[VIDEO] Fatbike-controle in Rijswijk: “Wij willen een signaal afgeven”

[VIDEO] Fatbike-controle in Rijswijk: “Wij willen een signaal afgeven”

De Steenvoordelaan was dinsdagmiddag het toneel van een opvallende veiligheidsactie. Gemeente Rijswijk en de politie hielden samen een controle op fatbikes, elektrische fietsen die vooral populair zijn onder jongeren, maar vaak illegaal worden opgevoerd tot snelheden van 45 kilometer per uur. Het doel van de actie: bewustwording creëren en gevaarlijke situaties voorkomen. Rijswijk.tv ging langs.

“We willen een signaal afgeven”
“We zijn niet op jacht naar die ene opgevoerde fatbike, maar willen vooral een duidelijk signaal afgeven: doe het niet,” zegt wethouder Sandra van de Waart. Opgevoerde fatbikes vormen volgens haar een groeiend probleem: ze rijden vaak veel te hard en hebben regelmatig ondeugdelijke remmen.

Fatbikes mogen wettelijk gezien niet harder dan 25 km/u rijden. Maar bij veel jongeren is de fiets zodanig aangepast dat hij veel sneller kan. “En dat is niet alleen illegaal, maar ook gewoon gevaarlijk,” benadrukt ze.

Jongeren worden actief aangesproken
Tijdens de controle werden meerdere jongeren aangesproken, hun fietsen gecontroleerd en waar nodig gewezen op de risico’s. Eén van hen is Sara, die net een nieuwe fatbike heeft. “Mijn vorige was wel opgevoerd, maar die is gestolen. Deze is legaal. En ik snap ook wel waarom ze controleren. Als je valt, kun je echt pijn krijgen.”

Ook Jano, een andere voorbijganger, heeft geen fatbike. “Mag niet van mijn ouders. Ze vinden het te gevaarlijk. Te veel ongelukken.” Toch zijn niet alle jongeren overtuigd. “Scooters mogen toch ook harder? Laat ons gewoon fietsen,” zegt een scholier.

Actie gericht op ouders én jongeren
De gemeente richt zich met deze actie niet alleen op de jongeren zelf, maar ook op hun ouders. “We hebben brieven gestuurd naar ouders van kinderen tussen 11 en 17 jaar. Vaak worden fatbikes gekocht aan het einde van de basisschoolperiode. We willen dat ouders ook nadenken over de risico’s.”

Naast fysieke controles wordt ook ingezet op online voorlichting, zoals via Facebook. Instagram, waar veel jongeren zich bevinden, wordt vooralsnog niet gebruikt door de gemeente, al erkent men dat dit ‘een dilemma’ is.

Zorgwekkende bevindingen
Wat tijdens de controle vooral opviel, is dat veel fatbikes wél onder de toegestane snelheid bleven, een positieve verrassing. Maar de zorgen blijven. “Veel van deze fatbikes zijn goedkoop en hebben slechte remmen. We zagen fietsen waar de remmen nauwelijks werkten. Die mochten van de politie niet verder rijden. Het is gewoon te gevaarlijk.”

Preventie boven boetes
Volgens de gemeente draait het vandaag niet om boetes, maar om het vergroten van het bewustzijn. “Als je dan toch een fatbike koopt, laat hem dan niet opvoeren. En zorg ervoor dat de fiets technisch in orde is. Want als je met 40 km/u rijdt en je remmen doen het niet… dan kan het heel fout aflopen.”