Aan het eind van de Geestbrugweg wordt de Binckhorst ontwikkeld en er ontstaat aan die kant van de gemeentegrens een wijk die bijna net zo groot is als Rijswijk zelf. Dat betekent dat er ook veel meer verkeersbewegingen zullen ontstaan. Hierover werd in mei 2023 een lang en fel debat gevoerd in de gemeenteraad.
Herinrichting Geestbrugweg maar wel met tram
Er werd in 2023 tijdens een debat in de raad gesproken over de herinrichting van de Geestbrugweg. Een ‘cadeautje van Den Haag’ dat Rijswijk daar bij kreeg was een tramlijn die over die Geestbrugweg moet gaan rijden. Toenmalig wethouder van de Laar gaf in het debat aan dat tegenstemmen op de tram optioneel is, maar er moet 10 miljoen euro bijgedragen worden voor de herontwikkeling. Daar hoort de tramlijn wel bij. Feitelijk betekent het dat de raad hier niet veel meer over te zeggen zou hebben.
Debat in de raad
De gemeenteraad ging ook donderdag lang in debat over het onderwerp. Er is veel onbegrip voor de tramlijn en de situatie die daaromheen gaat ontstaan. De vooruitzichten van de ruimte die automobilisten samen met fietsers, voetganders en een bredere tram dan de huidige versie moet delen zijn niet positief.
Rijswijkers denken constructief mee
Nu precies twee jaar later laait dit onderwerp weer op doordat verschillende Rijswijkers kwamen inspreken tijdens de forumvergadering. Andries Bartels, inwoner van Oud Rijswijk, kwam zelfs met een concreet voorstel aan de raad. Bartels noemde het een voorstel om het proces van de overweging op gang te brengen.
Gebruik tramlijn 15
Het voorstel houdt in essentie in om tramlijn 15 als drager van het openbaarvervoersysteem voor de Binckhorst te gebruiken. Tramlijn 15 rijdt nu tussen Nootdorp en station Den Haag Centraal en is een relatief korte lijn. “Mijn voorstel is om tramlijn 15 vanaf Den Haag Centraal door te trekken naar de Binckhorst?. Omdat tramlijn 15 bij verschillende haltes bij de huidige tramlijn 1 en ook bij tramlijn 19 komt, is hiermee ook de relatie met Delft geborgd en kan tramlijn 1 op de huidige route blijven rijden,” aldus Bartels.
Neem de voorstellen mee
Verschillende politieke partijen vroegen wethouder mobiliteit van de Waart tijdens de forumvergadering of zij zich hard wil maken om de plannen serieus mee te nemen in de gesprekken en ook of gekeken kan worden of het voorstel van Andries Bartels realistisch is.
In gesprek met de MRDH
De gemeente Delft heeft volgens Bartels aangegeven alternatieven zoals deze aan te willen kaarten bij de MRDH. Wethouder Sandra van de Waart gaf aan dat ze wil aansluiten op de lijnvoering. “Als de wethouder van Delft dit opnieuw gaat agenderen dan ben ik de eerste om me daarbij aan te sluiten. Los van de discussie of de tramlijn er komt lijkt het me daarnaast ook goed om te kijken hoe we het gaan doen met de auto. Dat is belangrijk voor Rijswijk maar ook voor Voorburg.”
Het onderwerp staat op de agenda
Op 22 mei is er een raadspresentatie waarbij de raadsleden van Rijswijk en Leidschendam-Voorburg aanwezig zijn. Tijdens deze presentatie worden onderzoeken over de verkeerssituatie gepresenteerd. De gemeente is niet blind voor de ruimte die nodig is voor al het verkeer. “Er is naast de tramlijn ook een onderzoek om te kijken of het allemaal wel past op de Geestbrugweg. Ik weet zelfs niet eens of het in Den Haag allemaal wel past.” Het is dus duidelijk dat er nog veel technisch uitzoekwerk is.
Meer informatie na de zomer
De verwachting is nu dat er na de zomer een plan komt dat ter inzage wordt gelegd waar veel informatie in staat.