De gemeente Leidschendam-Voorburg zet volop in op natuurbescherming en klimaatadaptatie. Met nieuwe voorzieningen zoals mussentorens, paddentrappetjes en bijenhotels wil de gemeente planten en dieren helpen overleven in een steeds veranderende leefomgeving. Wethouder Marcel Belt hoopt dat inwoners zich ook inzetten: “Een groene omgeving is goed voor mens én dier.”
Klimaatverandering raakt ook dieren
Extremer weer is inmiddels een realiteit: langdurige droogte wordt afgewisseld met zware buien, en winterdagen voelen soms aan als lente. Deze veranderingen hebben grote gevolgen voor de natuur. Vogels raken in de war en trekken later weg, egels vinden minder voedsel door de droge grond, en bijen komen uit hun rust terwijl er nog geen bloemen bloeien. Veel dieren verliezen hun ritme, en daarmee hun kans op overleven.
Mussentorens, bijenhotels en paddentrappetjes
Om die gevolgen op te vangen, neemt de gemeente uiteenlopende maatregelen. Zo zijn op verschillende plekken mussentorens geplaatst: hoge constructies waarin mussen kunnen schuilen en nestelen. Ook zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd, waar vissen en waterdieren kunnen broeden of zich verschuilen. Dit jaar zijn bovendien paddentrappetjes in straatputten aangebracht. Zo kunnen padden die in een put zijn gevallen, weer omhoog klimmen.
Daarnaast worden op verschillende locaties bijenkasten en bijenhotels geplaatst. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten, maar hebben het moeilijk. De gemeente zorgt ook voor vleermuisvriendelijke verlichting, met lampen die geen verstorend blauw licht uitstralen. Dat helpt vleermuizen om goed te blijven navigeren en jagen in het donker.
Faunapassages en meer biodiversiteit
Bij de herinrichting van de Veursestraatweg in Leidschendam worden meerdere faunapassages aangelegd. Deze onderdoorgangen maken het voor dieren mogelijk om drukke wegen veilig over te steken. Tegelijkertijd wordt de openbare ruimte groener. Er worden bomen en struiken geplant die goed bestand zijn tegen droogte én aantrekkelijk zijn voor dieren. Gazons worden minder vaak gemaaid en niet allemaal tegelijk, wat meer ruimte geeft aan insecten en wilde planten.
“Het ziet er misschien minder strak uit dan voorheen, maar het is een bewuste keuze,” zegt wethouder Belt. “Het helpt de biodiversiteit enorm.”
Wethouder Belt: “We zijn op de goede weg”
Wethouder Marcel Belt is tevreden over de resultaten die hij in de wijken ziet. “Ik word blij als ik langs de Vliet fiets en zie dat de bermen bloeien, vogels fluiten en bijen zoemen. Dan weet ik dat we op de goede weg zijn. En we stoppen voorlopig niet! Een groene, levendige omgeving maakt onze gemeente gezonder, mooier en prettiger, voor iedereen.”
Wat kun je zelf doen?
Ook inwoners kunnen bijdragen. Een groene tuin of balkon hoeft niet groot te zijn om een verschil te maken. Inheemse planten, wilde bloemen, een waterschaal of zelfs een kleine vijver kunnen al helpen om vlinders, vogels, bijen en andere dieren aan te trekken. Minder tegels en meer groen zorgen bovendien voor verkoeling en betere wateropvang bij hevige regenval.
Wie inspiratie zoekt, vindt praktische tips en voorbeelden op de gemeentelijke website: www.lv.nl/waterengroen. Samen kunnen bewoners en gemeente bouwen aan een klimaatbestendige en diervriendelijke leefomgeving.