De laatste bijeenkomst van het seizoen bij het Repair Café Rijswijk was drukker dan ooit. Bezoekers kwamen nog snel langs voor een reparatie voor de zomerstop, met kapotte tuinlampen, huishoudelijke apparaten of gewoon voor een kop koffie en een praatje. “Het was echt opvallend druk”, zegt Tini Heidema, organisator van het Repair Café. “Dat zie je vaker net voor de zomer, mensen willen nog snel iets laten maken.” Rijswijk.tv ging langs.
Wisselende locaties, steeds meer aanloop
Het Repair Café is sinds 2013 actief in Rijswijk en reist maandelijks langs verschillende locaties in de gemeente. Die aanpak werkt goed, zegt medeorganisator Josje Schmitz: “Iedere keer komen er weer nieuwe gezichten bij. We zijn pas verhuisd naar een locatie bij Buvelio en ook daar zagen we meteen veel belangstelling.” Volgens haar heeft de toegenomen media-aandacht, bijvoorbeeld via lokale kranten, zeker bijgedragen aan de groeiende bekendheid.
Meer dan repareren alleen
Naast het herstellen van kapotte apparaten, is het Repair Café ook een ontmoetingsplek. Bezoekers schuiven aan voor een kop koffie en blijven vaak hangen voor een praatje. “Bij Stervoorde zie je bijvoorbeeld dat mensen al heel vroeg binnenkomen. Ze zitten droog, het is gezellig, en ze willen op tijd aan de beurt zijn,” aldus Schmitz.
Ook een les voor jongeren
Na de zomerstop willen de organisatoren zich onder andere richten op jongeren. “We denken eraan om ook weer eens bij een school aan te kloppen,” zegt Heidema. “Om kinderen te laten zien dat niet alles zomaar weggegooid hoeft te worden en dat je met een beetje moeite iets gewoon kunt repareren.”
Vrijwilligers maken het verschil
Kees Aartsen, vrijwilliger bij het Repair Café, is één van de mensen die zich al jaren inzet. “Ik ben gepensioneerd en wilde graag iets doen voor anderen,” vertelt hij. “Dan kom je bij Rijswijk Doet terecht, en het Repair Café past daar precies bij.” Hij wijst erop dat moderne apparaten steeds moeilijker te openen zijn, maar dat ze het tóch blijven proberen. “Je moet het wel altijd eerlijk zeggen tegen mensen: we doen ons best, maar het lukt niet altijd. Fabrikanten maken het er soms ook niet makkelijker op.”
Toch lukt het vaak wél, van klokken tot keukenmachines en van laptops tot stofzuigers. En als iets echt niet meer te maken is? “Dan weet de eigenaar in ieder geval zeker dat het stuk is, en dat je niet voor niets iets nieuws koopt.” Ook kan je spullen laten naaien bij het Repair Café.
Trots op het team
Zowel Heidema als Schmitz zijn het meest trots op de groep vrijwilligers. “Er zijn mensen die er vanaf het begin al bij zijn. Altijd trouw, altijd betrokken. Daar bouwen we op,” zegt Schmitz. Met flyers, kalendertjes en gereedschap in de aanslag, gaat het Repair Café na de zomer weer verder met zijn missie: minder verspilling, meer contact tussen mensen en heel veel gerepareerde spullen.