Met een feestelijke week vol herdenkingen, lessen en optochten heeft de gemeente stilgestaan bij 80 jaar bevrijding. Op 8 en 9 mei 1945 trokken de geallieerden de gemeente binnen. Precies tachtig jaar later blikt burgemeester Martijn Vroom terug op een indrukwekkende week. Leidschendam-Voorburg.tv ging langs.
Een week vol herinnering en viering
De festiviteiten in Leidschendam-Voorburg begonnen al op 4 mei met de nationale dodenherdenking. Sindsdien werd er dagelijks stilgestaan bij de bevrijding. “We hebben gezegd: we willen van 4 tot en met 9 mei niet alleen de oorlog herdenken, maar ook tachtig jaar vrijheid vieren,” aldus de burgemeester.
In de dagen die volgden werden op scholen vrijheidslessen gegeven, werd het bevrijdingsvuur ontstoken en werden stolpersteine, herdenkingsstenen voor oorlogsslachtoffers, schoongemaakt. De afsluiting vond op 9 mei plaats met een historische tocht in een oud militair voertuig, van Stompwijk via diverse verzorgingshuizen naar het Damcentrum in Voorburg.
Vrijheid vraagt bewustwording
Burgemeester Vroom benadrukt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en ook niet zonder reflectie kan bestaan. “Het is makkelijk om in clichés over vrijheid te praten, maar we moeten ons afvragen: wat betekent het echt?”
Hij verwijst naar de jaren dertig, waarin mensen werden uitgesloten vanwege hun afkomst, geloof of zelfs hun muziek. “Jazzmuzikanten werden gevangen gezet. Het begon met mensen stom vinden, maar als iedereen iemand stom vindt en diegene staat er alleen voor, dan begint het uitsluiten.”
Niet iedereen is vanzelfsprekend vrij
De burgemeester roept op tot alertheid, ook in het dagelijks leven. “Als iemand gepest wordt, of als iemand niet mee mag doen, kunnen we dan echt zeggen dat we allemaal vrij zijn?” Die vraag, stelt hij, is essentieel om vrijheid in de toekomst te behouden.
Dankbaarheid voor de bevrijders
Tegelijkertijd is er ook ruimte voor dankbaarheid. “We moeten ontzettend dankbaar zijn voor de mensen die hierheen zijn gekomen om ons te bevrijden,” aldus Vroom. “Zonder hen konden we vandaag geen feest vieren.”
Leidschendam-Voorburg kijkt vooruit
Met de afsluitende viering op 9 mei komt een bijzondere week ten einde. Toch hoopt de burgemeester dat de boodschap blijft hangen. Niet alleen ter nagedachtenis aan het verleden, maar ook als opdracht voor de toekomst: vrijheid is waardevol, kwetsbaar, en een gedeelde verantwoordelijkheid.