Tijdens een bijeenkomst van de BBR (Bedrijven Belangen Rijswijk), in samenwerking met de gemeente Rijswijk, stond cybersecurity centraal. Lokale ondernemers werden geïnformeerd over digitale dreigingen en kregen handvatten om hun bedrijven beter te beschermen. Rijswijk.tv sprak met de voorzitter van de BBR.
Voorkomen is beter dan genezen
Een van de belangrijkste boodschappen van de bijeenkomst: digitale veiligheid is geen toekomstprobleem, maar een actuele bedreiging. “We willen liever voorbereid zijn dan wachten tot het misgaat,” aldus Peter Hartevelt, voorzitter van de BBR. Hoewel er in Rijswijk nog geen grote golf aan cyberaanvallen is gesignaleerd, is de dreiging duidelijk aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd het al scherp gesteld: “Het is niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer.”
Kennisdeling als sleutel
Binnen de BBR-achterban is veel technische kennis aanwezig, en het delen daarvan is volgens de organisatie essentieel. “We hebben leden in de boeken die écht verstand hebben van zaken,” werd er gezegd.
Daarnaast draait het om het vergroten van de zogeheten awareness, het besef dat elk bedrijf, groot of klein, slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit. “Negeer het niet en zorg in ieder geval dat je er klaar voor bent.”
Oproep aan ondernemers: deel je kennis
De organisatie deed ook een oproep aan ondernemers met ervaring of expertise op het gebied van cybersecurity. “Geef je input binnen de BBR als je er verstand van hebt, of denkt te hebben. Uit het, geef het door, laat het zien,” klonk het.
Gemeente ondersteunt digitale weerbaarheid
De gemeente Rijswijk ondersteunt bijeenkomsten als deze om ondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Cyberdreiging is niet langer voorbehouden aan grote bedrijven of overheden, ook het mkb is een steeds vaker gekozen doelwit.
“Alleen samen kunnen we onze digitale veiligheid versterken,” was de boodschap van Hartevelt.