[UPDATE] Rijswijkers worden thuis bezocht om gehandicaptenparkeerkaart aan te kunnen vragen

[UPDATE] Rijswijkers worden thuis bezocht om gehandicaptenparkeerkaart aan te kunnen vragen

Een aanvraag voor een gehandicaptenparkeervergunning moet plaatsvinden op een locatie die zonder obstakels bereikbaar is voor mensen met een beperking. Dat vindt Rijswijks-Belang, die hierover een motie heeft ingediend die op dinsdag 20 mei wordt besproken in de gemeenteraad van Rijswijk. Rijswijk.tv sprak met Rijswijks-Belang en Beter voor Rijswijk

Gehandicaptenparkeerkaart werd eerder besproken 
In de raad van november 2022 werd er unaniem gestemd dat er meer mogelijkheden moeten zijn voor levenslange beperkte Rijswijkers. In 2024 werd het gehandicaptenparkeerkaart probleem ook aangepakt door fractievoorzitter Alice Prenger van Beter voor Rijswijk. Ze was teleurgesteld dat de gemeente Rijswijk zich vasthoudt aan het landelijke beleid. Alice Prenger gaf in augustus 2024 over de raad van november 2022 aan: “Er werd toen ook opgenomen dat de beleidsregels van Rijswijk zo snel mogelijk veranderd zouden moeten worden. Dat is tot op heden niet gebeurd.” Alice Prenger zegt nu tegen Rijswijk.tv: “Een gehandicaptenparkeerkaart is geen luxe maar noodzaak. De paar extra meters die jij misschien loopt, zijn voor een ander het verschil in thuisblijven of meedoen in de maatschappij. Laten we elkaar die ruimte gunnen.”

Huidige locatie moeilijk bereikbaar
In de huidige situatie moeten aanvragers zich melden bij zorgorganisatie Salude. Volgens Rijswijks-Belang is die locatie echter niet goed toegankelijk voor mensen die juist vanwege hun mobiliteitsbeperking een parkeervergunning aanvragen. “Onze gehandicapte inwoners moeten zich niet in allerlei bochten wringen om ergens beoordeeld te worden,” stelt de partij. Volgens Alice Prenger is er juist vooruitgang: “We zitten op de goede weg. De wethouder heeft tijdens de forumvergadering van april toegezegd dat ze gaat kijken wat er nog meer verbeterd kan worden. De vragen zijn wat Beter voor Rijswijk betreft, dus overbodig.” Marc Weterings van Rijswijks-Belang vindt daarnaast dat het antwoord te lang op zich laat wachten: “Er zijn toezeggingen gedaan door de wethouder om de opties uit de motie van Rijswijks-Belang te onderzoeken en binnen een week op terug te komen, we zijn inmiddels 4 weken verder en hebben geen terugkoppeling gekregen.”

Wat kost een gehandicaptenparkeerkaart?
Op dit moment betaal je in de gemeente Rijswijk voor een gehandicaptenparkeerkaart (waar medisch onderzoek bij nodig is) 156,40 euro. Indien er geen medisch onderzoek nodig is zijn de kosten 140,90 euro. Met de gehandicaptenparkeerkaart kan je: “Op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen uw auto parkeren. Daarnaast mag u parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kunt u soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats op straat. Op sommige parkeerplaatsen moet u een parkeerschijf gebruiken,” aldus de Rijksoverheid.

Oproep aan college: vind passende oplossing
De motie verzoekt het college om Salude op te dragen in de resterende zeven maanden van het contract een goed bereikbare locatie te gebruiken. Als mogelijke oplossingen worden het Huis van de Stad of huisbezoeken genoemd. Ook vraagt de partij dat er bij elke aanvraag oog is voor de persoonlijke situatie van de aanvrager.

Mensen worden thuis bezocht
Wethouder Larissa Bentvelzen laat tijdens de raadsvergadering weten dat mensen die een aanvraag doen die niet naar de locatie van Salude kunnen komen thuis bezocht worden. Dat is niet alleen voor medische vragen maar ook voor de arbeidsdeskundige onderzoeken. “Ik kan niet zeggen om hoeveel mensen het precies gaat en wat de financiële gevolgen zijn maar ik ga er vanuit dat het geen groot aantal mensen betreft en dat het binnen budget blijft.”