Bever voor het eerst gespot in Vlietland, teken van gezonde natuur

Bever voor het eerst gespot in Vlietland, teken van gezonde natuur

In het recreatiegebied Vlietland, nabij Leidschendam en Voorschoten, zijn voor het eerst sporen van een bever ontdekt. Bioloog Jack Boogmans noemt dit “een teken dat het goed gaat met de natuurontwikkeling in dit gebied.” Hoewel eerdere meldingen onduidelijk waren, heeft Boogmans nu foto’s van afgeknaagde takjes met typische beversporen. De precieze locatie houdt hij geheim om verstoring te voorkomen.

Impact op recreatieplannen
De vondst komt op een spannend moment, meldt het AD, want er zijn plannen voor de bouw van 222 luxe vakantiewoningen in Vlietland. Tegenstanders van het project wijzen op het belang van het gebied voor beschermde diersoorten zoals de bever en de boommarter. Die laatste zorgde er eerder al voor dat werkzaamheden werden stopgezet.

Natuurgebieden verbinden zich
Boogmans legt uit dat de aanwezigheid van de bever laat zien dat Vlietland goed verbonden is met andere natuurgebieden. “De dieren zoeken geschikte leefgebieden en kunnen zich hier vestigen als de omstandigheden goed zijn.” Ook de boommarter zou vanuit nabijgelegen natuurgebieden zijn komen overwaaien.

Succesvolle herintroductie van de bever
De bever verdween tweehonderd jaar geleden uit Nederland door jacht, maar werd vanaf 1988 met succes opnieuw uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels komt het dier op veel plekken in het land voor. Elze Polman van De Zoogdiervereniging bevestigt dat bevers steeds vaker nieuwe leefgebieden zoeken en zelfs in woonwijken verschijnen.

Welkom in het landschap
Hoewel bevers met hun knaaggedrag invloed hebben op de waterhuishouding, worden ze over het algemeen gezien als een welkome aanwinst voor de natuur. Zoals mensen wilgen knotten, mag de bever gerust van deze bomen snoepen. De ontdekking in Vlietland onderstreept de positieve ontwikkeling van het natuurgebied.