Wilde eenden en duiven die regelmatig worden gevoerd, leven gemiddeld nog maar 2 tot 3 jaar. Terwijl ze in het wild makkelijk 10 tot 15 jaar oud kunnen worden. In Rijswijk geldt daarom een voederverbod: het voeren van vogels met brood of etensresten is niet alleen schadelijk voor hun gezondheid, maar veroorzaakt ook overlast en schade aan de natuur.
Slecht voor dieren én buurt
Veel mensen voeren uit goede bedoelingen, maar brood bevat zout en suiker, en is geen volwaardige voeding. Vooral jonge vogels worden er ziek van en verliezen hun vermogen om zelf voedsel te zoeken. Ook andere dieren, zoals ratten, muizen en meeuwen, worden aangetrokken door voedselresten en veroorzaken rommel en ziektes in de buurt.
Gevaarlijke gevolgen van brood in het water
Hoewel het goedbedoeld is, kan het voeren van brood aan eenden serieuze problemen veroorzaken in sloten en vijvers. Broodresten verrijken het water met voedingsstoffen, waardoor algen en kroos sneller groeien. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht en kan leiden tot blauwalg, wat schadelijk is voor zowel mensen als dieren. Ook daalt het zuurstofgehalte in het water, waardoor vissen kunnen sterven. Daarnaast trekt rottend brood bacteriën aan, waaronder botulisme, een gevaarlijke ziekte die eenden verlamt en zelfs kan laten verdrinken.
Voedselresten duurzaam verwerken
Inwoners die etensresten of oud brood overhouden, kunnen dit het beste in de GFT-bak deponeren. Deze resten worden verwerkt tot compost, dat weer als voeding dient voor planten. Het is een duurzame en verantwoorde manier om voedselresten te hergebruiken. Sommige inwoners voeren vanuit religieuze overtuiging voedsel aan dieren, omdat zij voedselverspilling willen voorkomen. De gemeente heeft hierover contact gehad met religieuze leiders uit de Hindoe- en Moslimgemeenschap. Zij geven aan dat composteren geen verspilling is, maar juist een passende en milieuvriendelijke vorm van hergebruik binnen hun geloofsovertuiging. Klik hier voor meer informatie.