[VIDEO] Vergeten bevrijdingsmonument herontdekt en feestelijk hersteld in Rijswijk: ‘Niemand wist meer wat het was’

[VIDEO] Vergeten bevrijdingsmonument herontdekt en feestelijk hersteld in Rijswijk: ‘Niemand wist meer wat het was’

Wat jarenlang verstopt lag onder struiken en klimop, is nu weer zichtbaar voor iedereen: een monument ter herinnering aan de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Buurtbewoner Tom Wiskerke ontdekte het per toeval toen hij zijn kleinkind van school haalde. “Ik stond bij dat muurtje te wachten en het was helemaal overwoekerd. Toen ik eronder keek, zag ik ineens een gedenkteken,” vertelt hij. “Het was gewoon vergeten. Iedereen ging erop zitten zonder te beseffen hoe belangrijk het eigenlijk was.” Feel Good Radio ging langs.

Van melding naar actie
Wiskerke besloot in actie te komen en belde de gemeente. “Die zouden het doorgeven, maar er gebeurde helemaal niks. Toen heb ik de krant gebeld, Rodi, en toen kwam er vaart in.” Zijn melding leidde uiteindelijk tot een publicatie, waarna de gemeente alsnog in beweging kwam. “Ik werd gebeld door de secretaresse van de burgemeester en vanaf dat moment ging het lopen.”

Een gedenksteen wordt een feest
In het kader van de herinrichting van de Lindelaan werd het monument aangepakt en opnieuw zichtbaar gemaakt. Marianne Bulder, lid van de werkgroep Tachtig Jaar Vrijheid, vond dat daar een feestelijke heropening bij hoorde.
“Een gedenkteken moet je niet alleen stil herdenken,” zegt ze. “Juist in deze tijd, vol oorlog en onrust, is het belangrijk dat we ook vieren wat vrijheid betekent, samen met kinderen, met de buurt, met muziek.”

Daarom werd ook scoutinggroep De Jaguars betrokken. “Ze bestaan dit jaar 80 jaar, net als het einde van de oorlog. Wat is er dan mooier dan samen herdenken én vieren?”

Kinderen van scoutinggroep De Jaguars houden speech voor het monument

Kinderen leggen bloemen
De scouting organiseerde een optocht vanaf het Julialaantje naar het monument. Ieder kind droeg een zonnebloem, geschonken door bloemenhandelaar Daan Souverijn. “Hij zei meteen: dit is belangrijk, hier wil ik aan bijdragen,” aldus Bulder. “De kinderen hebben bloemen gelegd bij het monument, daarna zijn ze gaan dansen en spelen. Ze kregen een drankje en een oranje soes, want een feestje hoort er ook bij.”

Betrokken burgers maken het verschil
Burgemeester Huri Sahin was bij de heropening aanwezig en benadrukte het belang van betrokken inwoners. “Ik ben heel blij met mensen als meneer Wiskerke. Hij merkte iets op, deed er iets mee en heeft daarmee echt het verschil gemaakt. Zo’n monument is van ons allemaal.”

Ze ziet het herstel van het monument als meer dan alleen een fysieke restauratie. “Het is belangrijk dat we onze vrijheid niet alleen herdenken, maar ook samen blijven vieren. Met jong en oud. Dat is wat dit moment zo bijzonder maakt.”

Blijvende herinnering
Voor Wiskerke, die binnenkort afscheid neemt van de basisschool van zijn kleinkind, is de herstelde gedenksteen een mooie afsluiting. “Ik hoop dat het netjes blijft. En misschien kunnen de kinderen van de school het bijhouden. Dat zou prachtig zijn.”