[VIDEO] Kinderboek over oorlog en vrijheid uitgedeeld op Rijswijkse basisscholen

[VIDEO] Kinderboek over oorlog en vrijheid uitgedeeld op Rijswijkse basisscholen

Om jonge generaties bewust te maken van de waarde van vrijheid, ontvangen alle basisscholen in Rijswijk het kinderboek ‘Wie niet weg is wordt gezien’ van Ida Vos. Het initiatief is onderdeel van de herdenking van 80 jaar vrijheid en moet bijdragen aan het doorgeven van oorlogsverhalen, gezien door de ogen van een kind. Het initiatief komt van gemeenteraadslid Winfried Smith van GroenLinks, die geraakt was door de herdenkingsbijeenkomsten waarbij basisschoolleerlingen zelfgeschreven gedichten voordroegen. “Kinderen zijn betrokken bij dit onderwerp,” zegt hij. “Het is belangrijk dat verhalen over oorlog en vrijheid worden doorverteld.” Feel Good Radio ging langs.

Het boek van Ida Vos vertelt het verhaal van een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken. Door het onderwerp vanuit de beleving van een kind te vertellen, is het toegankelijk en herkenbaar voor jonge lezers. “Je leert van het verleden en probeert te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt,” aldus Winfried.

Voorlezen en doorgeven
Jordy van den Berg, directeur van basisschool ’t Prisma, is enthousiast over het initiatief. Zijn school heeft al jaren een oorlogsmonument geadopteerd en besteedt jaarlijks aandacht aan 4 en 5 mei. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend,” zegt hij. “We hebben als school de verantwoordelijkheid om kinderen bewust te maken van de waarde van vrijheid.” Hij geeft aan dat het boek niet alleen in de schoolbibliotheek komt, maar ook klassikaal zal worden voorgelezen en besproken.

Kinderen geraakt door het verhaal
Leerlingen zijn nieuwsgierig naar het boek. Khloé, een van de leerlingen, vertelt dat ze het boek nog niet gelezen heeft, maar dat het haar erg interessant lijkt. “Het is zonde wat er toen is gebeurd,” zegt ze. “Maar ik denk dat kinderen het nu wel belangrijk vinden om erover te leren.”

Met het uitdelen van het boek hoopt de gemeente dat kinderen niet alleen leren over het verleden, maar ook begrijpen waarom vrijheid vandaag de dag nog steeds zo belangrijk is.