Er is een tekort aan bloed voor dieren in Nederland. Daarom zijn bloeddonoren, zoals honden en katten hard nodig. Dierenartsassistent Lorenzo Klootwijk van het AniCura dierenziekenhuis in Rijswijk legt uit dat donorbloed net zo belangrijk is voor dieren als voor mensen. Het bloed van een gezond dier kan het leven van een ziek dier redden. “Veel mensen weten niet eens dat hun hond of kat bloed kan doneren. We willen dat meer bekendheid geven, want het is heel belangrijk”, aldus het Dierenziekenhuis.
Bloed kan levens redden
Net als bij mensen hebben dieren verschillende bloedgroepen. Bij katten zijn er drie (A, B en AB) en bij honden wel dertien. Tijdens een bloedtransfusie moet de bloedgroep precies kloppen, vooral als het de tweede keer is dat een dier bloed krijgt. Bloedtransfusies zijn heel belangrijk bij operaties, bloedarmoede, of als een dier gewond raakt. Als een hond of kat bijvoorbeeld veel bloed heeft verloren door een ongeluk, kan een bloedtransfusie levensreddend zijn.
Wie kan bloed doneren?
Niet elke hond of kat kan zomaar bloed geven. Dieren moeten gezond zijn, tussen de 1 en 10 jaar oud, en een bepaald gewicht hebben (minstens 20 kg voor honden en 3,5 kg voor katten). Ze mogen ook nooit eerder een bloedtransfusie hebben gehad. “De veiligheid van de dieren staat altijd voorop|, benadrukt Kris Gommeren, mede-oprichter van de dierenbloedbank ABB.
Dieren die bloed doneren, helpen om de overlevingskansen van andere dieren in nood te vergroten.