De bekritiseerde mobiele milieustraat kost 35.000 euro per jaar: “Wij hebben de mobiele milieustraat als een groot succes ervaren”

De bekritiseerde mobiele milieustraat kost 35.000 euro per jaar: “Wij hebben de mobiele milieustraat als een groot succes ervaren”

Op 17 maart vond de eerste Mobiele Milieustraat plaats in de Muziekbuurt, aan het Waldhoornplein. Inwoners konden hier van 08:30 tot 14:00 uur gratis hun grofvuil inleveren. Ook wethouder Mark Wit was aanwezig tijdens de opening en sprak met Rijswijk.tv. Tot verbazing van de inwoners was de container waar het grofvuil in werd geplaatst maar voor de helft gevuld, wat leidde tot frustratie van bewoners. Rijswijk.tv sprak met de gemeente en politieke partijen over de situatie.

Gemeente zegt geen kritiek te hebben ontvangen
De gemeente bekijkt de eerste mobiele milieustraat vanuit een ander perspectief: “Wij hebben de mobiele milieustraat als een groot succes ervaren en hebben hier geen kritiek over ontvangen; wij herkennen dit beeld dan ook niet. Er is veel grofvuil naar de container gebracht door bewoners uit de buurt,” aldus de gemeente.

Bewoners geïrriteerd door hoge kosten
Online wordt er veel gesproken over de Mobiele Milieustraat van 17 maart. Bewoners zijn niet tevreden met het resultaat. Een bewoner zegt: “Schandalig!” Een andere bewoner noemt het een “enorme flop. Nog geen halve container vol.” De irritatie komt doordat er een hoge prijs zou zijn betaald door de gemeente voor het plaatsen van de container en voor de totale kosten van de actie. Wethouder Mark Wit gaf in de gemeenteraad van maart 2024 aan dat de kosten voor de milieustraat tussen de 60.000 en 80.000 euro per dag zouden liggen. De gemeente zegt nu tegen Rijswijk.tv: “De totale kosten voor dit jaar bedragen afgerond 35.000 euro.” Dit geldt voor alle twaalf gratis milieustraten die de gemeente dit jaar organiseert.

Kritiek over tijdstip
Er was ook kritiek op het aangegeven tijdstip; het zou onhandig zijn voor werkende mensen. De gemeente reageert: “De acties vinden op verschillende dagen en tijdstippen plaats, zodat veel mensen de mogelijkheid hebben om langs te komen.”

Politieke partijen reageren
Ook de politiek reageert op de situatie. Fractievoorzitter Elze Woudstra van D66 zegt: “D66 Rijswijk vindt het belangrijk dat er slimme en klantvriendelijke oplossingen zijn. Het is belangrijk dat mensen geholpen worden om spullen die hergebruikt kunnen worden of kapot zijn in te leveren. Dichtbij is drempelverlagend, je hoeft na bijvoorbeeld de voorjaarsschoonmaak minder extra moeite te doen. Het voorkomt zwerfvuil en dumpingen en laat het nut van afvalscheiding en duurzaamheid zien. Dit was de eerste keer, met vast en zeker leerpunten,” aldus D66.

Ook Marc Weterings, fractievoorzitter van Rijswijks Belang, reageert: “Rijswijks Belang blijft het onhandig vinden om grofvuil, zoals banken, stoelen en tafels, naar een punt in de wijk te moeten slepen. Daar heb je gewoon een auto voor nodig. Dan kan je net zo goed doorrijden naar Avalex, waar je 12 keer per jaar ook ‘gratis’ grofvuil kunt brengen. Rijswijks Belang zal blijven pleiten voor het ‘gratis’ ophalen van grofvuil aan huis,” aldus Marc Weterings.

Raadslid Ed Braam van Beter voor Rijswijk reageerde ook op de situatie: “De eerste indruk was positief. Ondanks de tijden is er veel grofvuil gebracht, en er werd ook veel apparatuur afgeleverd voor recycling. Wat ons betreft kunnen de tijden wel worden aangepast. Onze voorkeur gaat uit naar een tijd van 16:00 tot 19:00 uur.”